Петък, 23 Юни 2017, 15:09
Frognews
3| 2749 |15.11.2016

Лозан Панов поиска бърза проверка на „човека на Бойко” във ВСС

.
Димитър Узунов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) призоваха прокуратурата да проведе “бързо и безпристрастно“ проверката си дали Димитър Узунов е оказвал натиск върху съдийка да лъжесвидетелства. Освен Панов към призива се присъединиха колегите му Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова и Юлия Ковачева, съобщава „Медиапул”.
Димитър Узунов е представляващ ВСС. Той стана известен като „човека на Бойко“ във ВСС покрай изтеклите записи от аферата “Яневагейт“. Узунов се забърка в редица скандали, а последно лъга в национален ефир по адрес на Калин Калпакчиев. Мнозинството във ВСС засега държи Димитър Узунов непоклатимо на почетната позиция в съдебния съвет. Казусът е създаден от свидетелски показания, дадени по делото срещу бившия съдия от Раднево Евелин Драганов. Той е обвинен, че се е заканил да убие деловодителката от районния съд в Раднево Йовка Митева.

През септември 2013 г. той замествал председателя на съда и се обадил на Митева и й казал: "Мръсна ку**о, ще ти счупя ръцете и краката... ти какво искаш, да сляза долу и да смачкам майка ти. Ще затрия целия ти род до последното семе...Ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти и ще напълня устата ти с червеи".

На заседание на Софийския градски съд по делото на 27 октомври свидетелства Люба Петрова, която също е съдия в Раднево. Тя казва пред съда, че е била "убедена да свидетелства" от Димитър Узунов в ущърб на подсъдимия, съобщава сайтът "Афера". Сайтът публикува и извадки от протокола от разпита. От Софийския градски съд потвърдиха неговата истинност.По време на досъдебното производство Петрова казала, че е присъствала на заплахите. В съдебна зала обаче заяви, че не знае какво се е случило, не е присъствала на конфликта, но е била убедена да каже обратното.

"Бях убедена да свидетелствам по този начин, защото срещу мен също има образувано наказателно дело и конкретно бях убедена от висши магистрати, специално от г-н Димитър Узунов, че трябва да свидетелствам по този начин, за да може в замяна да ми помогне по делото, което е образувано срещу мен. Многократно съм провеждала разговори с Димитър Узунов в гр. София, в гр. Стара Загора. Като доказателство за тези разговори, всъщност тези разговори се съдържат и в протоколите от веществените доказателства, понеже спрямо мен бяха прилагани СРС", е заявила Люба Петрова пред съда.

Съдийката е обвинена в извършването на четири престъпления - за длъжностно престъпление, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и за нарушение на Закона за кредитните институции. Отстранена е от длъжност на 17 декември 2014 г. Димитър Узунов отрича нейните твърдения. Според него става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто му име и авторитет като член на Лозан Панов и петимата членове на ВСС смята, че този случай може да уронят престижа на правосъдието. Поради това настояват за задълбочена проверка на фактите.

"Това ще позволи на членовете на ВСС и на съдите, прокурорите и следователите да формират становище за това дали е налице засягане на авторитета на съдебната власт и нейната независимост", се казва в призива.

В него се допълва: “Призоваваме прокуратурата да проведе проверката максимално експедитивно, безпристрастно и обективно и да обяви публично и мотивирано резултата от нея. Това ще позволи на членовете на ВСС и на съдите, прокурорите и следователите да формират становище за това дали е налице засягане на авторитета на съдебната власт и нейната независимост“.

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. От Mercedes за Фрог: Болт може да се разхлаби при умишлена манипулация 0| 327 |23.06.2017 . Кабинетът ”Борисов 3” започва преговори за изтребителите ”Грипен” 0| 876 |23.06.2017 . С плакати ще борят агресията в училище 0| 1511 |23.06.2017 . Затвор за нелегален добив на подземни богатства 0| 1707 |23.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах