Реклама / Ads
0| 4439 |28.03.2016 НОВИНИ

Г. Лозанов: Езикови мутри с езика на омразата разпределят ресурси

.
Георги Лозанов
Езикът на омразата е една от формите на преразпределение на публични ресурси чрез езиконасилие. Това са езикови мутри, които използват този език с цел да извършат насилие в разпределение на публични ресурси. Това каза председателят на СЕМ Георги Лозанов по време на дискусия за езика на омразата в Дома на Европа.
 
Тя е част от представяне резултатите на изследване направено от Фондация "Медийна демокрация" и Фондация "Център за модернизиране на политики" на тема: "От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата. На събитието присъстваха депутатът от РБ Гроздан Караджов, евродепутатът Светослав Малинов и представители на неправителствени организации.

Лозанов определи езика на омразата като важна част от пропагандата, която отбелязва засилване в днешно време. Той допълни още, че словата на омразата са мунициите на хибридните войни, които се водят в момента.

Двете фондации направили изследването за езика на омразата създават и неформална коалиция АнтиОмраза. Целта й ще бъде да работи за ограничаване на нетърпимостта между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия, национална принадлежност и всеки друг признак.

Изравняване между политици и журналисти при използването на езика на омразата. Наблюдава се и лек превес при използването на такъв език от журналистите. Това е един от изводите от изводите от изследването на езика на омразата в България.

Директорът на Фондация " Медийна демокрация" Орлин Спасов обяви, че през последната година се наблюдава засилване на използването на езика на омразата. Също така по думите му се наблюдава епидемиологична вълна от такъв език онлайн в интернет пространството. От онлайн медиите "ПИК" и "Блиц" използват най-много езика на омразата показва изследването. Те са последвани от жълтата преса - "Уикенд" и "ШОУ". От проведен мониторинг на партийните телевизии "Алфа" и "Скат" по време на предизборната кампания в края на 2015 г. става ясно, че те използват езика на омразата най-често в новинарските си емисии.

Проведеното изследване показва още, че най-чест обект на езика на омразата са бежанците, ромите, мюсюлманите и турците. Те са последвани от сексуалните малцинства и политическите партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5901 |25.03.2016 Райчев: България ще се мутризира, разпадне ли се Европа . 13| 5490 |26.02.2016 Г. Лозанов: Враждебна реч чука на вратата на електронните медии . 20| 6448 |26.02.2016 Доц. Г. Лозанов: Оставката ми е против враждебната, груба реч . 42| 12669 |01.02.2016 Слави: Скъпа моя, Недялко! Мутрите обичат до гроб!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads