Реклама / Ads
0| 4702 |26.07.2016 НОВИНИ

Лукарски очаква турски инвестиции у нас

.
Божидар Лукарски
Спадът на лирата и кредитният рейтинг на Турция влияят и върху външните икономически отношения. Това е възможност за България, „като остров на спокойствието“, част от тези капитали да бъдат насочени към страната ни.Турция обаче е в топ 6 на инвестиционните партньори на България. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.
 
В България в момента се забелязва разширяване на съществуващите инвестиции и намерение за турски такива. Това показва, че бизнес климатът у нас се подобрява, каза още той пред БНТ.

Той подчерта, че в момента се работи по административни пакети, които да облекчат административната тежест за бизнеса. Но те не са пряко свързани със ситуацията в Турция, отбеляза министърът.

Потокът на турски капитали към България не е от вчера и не свързан с опита за военен преврат и нестабилната политическа обстановка там, коментира той. И подчерта, че в България са най-добрите данъчни ставки в рамките на Европейския съюз. Това предполага, че турският бизнес ще се насочи към европейските пазари през страната ни.

Лукарски допълни, че има слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат в Турция. „Всичко зависи от развитието на обстановката, защото бизнесът обича спокойствието“, каза още икономическият министър.

Относно корупцията в страната той коментира, че съдебната реформа и антикорупционният закон ограничават корупционния натиск.

По темата с предстоящите президентски избори Лукарски подчерта, че кандидатът за държавния пост трябва да има ясно изразен евроатлантически профил. СДС първи предложиха единен кандидат на Реформаторския блок, който да е гражданска номинация, отбеляза председателят на партията. Президентът трябва да балансира отношенията с Русия, категоричен е Лукарски.

Държавния глава трябва да бъде „обединяваща фигура, която да защитава точно и ясно ценностите - България в Европейския съюз, България член на НАТО“, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4411 |22.07.2016 Турски гастарбайтери блокираха АМ ”Тракия” в посока Бургас . 0| 4127 |21.07.2016 Турският посланик: Страната ми все още иска да e член на Европейския съюз . 0| 4342 |21.07.2016 Плевнелиев притеснен, апелира турските власти за демокрация . 0| 4372 |21.07.2016 Лукарски: Говорихме с кмета на кв. Шишли в Истанбул, после го застреляха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads