Реклама / Ads
5| 5324 |21.06.2019 НОВИНИ

Манолова: Законът за партийните субсидии легализира корпоративното влияние

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Намаляването на партийната субсидия на 1 лев е удар в сърцето на демокрацията, поставя под въпрос функционирането на многопартийната система. Засяга се принципът на политическия плурализъм. Гражданите не казаха отворете вратите за бизнеса, за да обслужват партиите. Това заяви в предаването „Тази сутрин” омбудсманът Мая Манолова.
 

„Законът за партийните субсидии е един откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси”

 

„Досега бизнесът също плащаше на политическите партии, но го правеше незаконно. Американският модел има лимит на даренията и е забранено директното финансиране от  корпорациите. Всичко става чрез организация, която играе ролята на посредник”.

 

„В модела на Америка Тръмп започва предизборна кампания и има вход от 50 долара за желаещите да му чуят речите. Представете си колко българи ще платят 50 лева, за да чуят някой политик“, каза още Манолова.

 

„Ако бизнесът финансира партиите, ще трябва да се мисли и за други промени. Би следвало в бюлетината срещу политическите партии да стои компанията, която я финансира. Истината е, че би могло да се мисли за други механизми в полза на партиите - безплатен достъп до обществените медии и др., но да отвориш портите за корпорациите е все едно да пуснеш вълка в кошарата“.

 

Попитана дали ще се кандидатира за кмет Манолова не отговори убедително: "Ключът за това решение ще бъде колко ефективни са моите каузи. Ако удрям в стена, може би ще променя решението си, за да продължа да помагам с друг инструментариум. Аз си върша работата. Хората очакват да ги подкрепям и да защитавам техните справедливи искания. Подкрепям битката на хората срещу застрояването на зелените площи, замърсяването, промяна на модела на здравеопазването и. т.н. Нямам такова решение. Ако имах отговор на този въпрос, отдавна щях да съм го обявила. Колкото повече мераклии ме натискат, толкова повече се отказвам.  Ако реша да си сменям позицията ще бъде с грижа за хората и в тяхна полза и ще разчитам на тях“, обясни Манолова.

 

Омбудсманът коментира и конфликта си със здравния министър заради протестите на медицинските сестри. Според Манолова увеличенията на заплатите на медицинските работници са били между 20 и 60 лева, което е смешно и не отговаря на обещанието, което е било дадено.

 

Оказва се натиск върху протестиращите медицински сестри, заяви Манолова, която е убедена, че случващото „обрича здравната ни система”.

 

„Бях против закриването на Фонда за лечение на деца и преместването му в НЗОК”, сподели омбудсманът по повод на случая с малката Мария, която загуби битката с левкемията и почина, след като семейството ѝ получи огромна сметка за нейното лечение от Здравната каса.

 

В момента Манолова работи по Закон за частния фалит, който ще бъде внесен в парламента.

„Българският гражданин постоянно задлъжнява и около него се затяга финансовата примка”, смята Манолова, според която този закон ще облекчи положението на длъжниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3949 |20.06.2019 Дариткова: Промените за партийните субсидии ще направят прозрачно финансирането на политическите партии . 1| 3716 |20.06.2019 Бюджетната комисия ще обсъди предложението за партийните субсидии . 4| 3696 |18.06.2019 ОП провалиха консултациите за партийните субсидии . 0| 3811 |18.06.2019 БСП започва консултации за партийните субсидии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads