Реклама / Ads
3| 3717 |08.10.2019 НОВИНИ

Майк Помпео: Регионът е пълен с предизвикателства

.
Източник: БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението в Егейско море и подчерта, че САЩ искат стабилност на Балканите, защото регионът е „пълен с предизвикателства“, предаде БГНЕС.
 

Пред в. “Катимерини“ държавният секретар на САЩ заяви, че новото споразумение за отбрана, подписано между Атина и Вашингтон, ще допринесе за сигурността на Гърция. Относно нарушаването от страна на Турция на изключителната икономическа зона на Кипър Помпео посочи, че става дума за “признати международни води”, които всеки народ трябва да уважава.

 

Помпео отбеляза, че САЩ са се завърнали в региона на Балканите. „Когато казвам, че сме се върнали, то е, защото е в интерес на Америка да се ангажираме. Нациите винаги действат, за да се грижат за себе си и за своите интереси. Гърция прави същото за своя народ. Имаме много стратегически цели и това, което видяхте днес по време на моето пътуване до Гърция, е, че имаме ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще има значение. Това няма да има значение само утре и следващата седмица, то ще е от значение през следващите години и десетилетия“.

 

„Съединените щати имат своя стратегия за национална сигурност и съм уверен, че Гърция има дълбоко разбиране на нещата, които потенциално я заплашват. Но не допускайте грешка: Съветският съюз го няма, но руското злокачественото влияние продължава. В Близкия изток има трудни предизвикателства, Ислямска република Иран продължава да спонсорира терора по света, предизвикателствата пред свободата на корабоплаването изобилстват във води, от които Гърция толкова силно зависи за корабоплаването и транспорта. Гледаме навън и мислим, че сме умни и виждаме всичко, но истината е, че историята е пълна с дни, за които не си мислил, че някой е противник и се оказва, че трябва да си готов“.

 

Запитан какво могат да направят САЩ, за да попречат на Турция да стане още по-непредсказуем съюзник, Помпео отговори: „Тя е важен търговски партньор и съюзник в НАТО, където имаме важна инфраструктура. Една успешна Турция, разрастваща се, просперираща, икономически процъфтяваща е важна не само за Гърция, но и за всички нас. Затова работим усърдно, за да опитаме да постигнем този комплект от резултати“.


Помпео изрази безпокойство поради напрежението между Гърция и Турция. "Нашите дипломати всеки ден се опитват да създадат условия, при които страните могат да водят диалог и да разрешават споровете си по мирен начин. Оптимисти сме, че това може да се стане и тук.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3993 |27.09.2019 Майк Помпео: сирийското правителство е използвало хлор срещу опозиционните сили в Латакия . 0| 4113 |09.09.2019 Син уби майка си при спречкване в кърджалийско . 0| 4396 |01.09.2019 Версиите за пожара край дом ”Майка и дете” в Стара Загора са три . 0| 4520 |31.08.2019 Огнена стихия в Старозагорско: изгоря училище, евакуираха дом “Майка и дете”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads