Реклама / Ads
0| 5683 |22.01.2013 НОВИНИ

Мъжът на годината - инж. Петър Петров

.
Българският моряк бе отличен с приза за заслугите си по спасяването на близо 500 души от потъващия кораб "Коста Конкордия"
 

Инж. Петър Петров - морякът, който помогна за спасяването на около 500 души от потъващия кораб "Коста Конкордия", бе отличен с приза "Мъж на годината", връчван от "Дарик радио".

Когато корабът, превозващ 4252 пътници, потъва частично близо до остров Джилио, механикът Петър Петров успява да поеме контрол на спасителна лодка със 150 места, да организира екип, с който правят шест курса до кораба, за да евакуират пътници

За действията си той бе награден с Европейска гражданска награда. Петър Петров спечели вота в класацията на "Дарик" с 43,33% от гласовете.

На второ място остана футболистът Стилян Петров с 38,75%. В края на март от "Астън Вила" съобщиха, че капитанът на тима Стилиян Петров страда от остра левкемия. Петров е капитан и на българския национален тим.

Трети е боксьорът Кубрат Пулев, събрал 17,92% от общия вот. През декември той спечели големия приз за спортист на годината у нас.

Кобрата стана европейски шампион на Европейския боксов съюз в тежка категория през миналата година, а през 2011 спечели интерконтиненталната титла, отново при най-тежките.

През 2012 г. той защити и двата си пояса в срещата с гиганта Александър Устинов, за да мисли вече и за мач с именития украинец Владимир Кличко през тази година.

Нито един от тримата отличени не присъства на церемонията

Кубрат Пулев е в Германия, където тренира за следващия си двубой. Заболяването на Стилян Петров също не му позволи да присъства на церемонията, а победителят Петър Петров е на поредното си плаване. Наградата от негово име получиха съпругата му Илияна и малкият му син Емил.

Съпругата на Петров заяви, че приема отличието като признание и знак, че неговата постъпка се оценява. Тя посочи още, че съпругът й не се впечатлява много от тази награда, защото за него по-важно е вътрешното удовлетворение от постъпката му.

Синът му Емил каза, че е доволен и горд от признанието за баща си и сподели по детски, че когато порасне, иска да стане моряк като него

Президентът Росен Плевнелиев получи наградата за политик на годината за втори пореден път. Той обеща да продължи да работи по начина, по който е работил досега, да бъде любопитен, да бъде различен, да не бяга от проблемите, но и да търси смисъла и ефективността.

"Президентът представлява държавата, навътре и навън. Имах много активна година, видях над 130 президенти и министър-председатели в целия свят. Знам колко много неща можем да подобрим, защото България има възможност за това.

Но и вярвайте: какви сме навън, как ни възприемат зависи от това, което ние произвеждаме в собствената си страна", каза президентът. Политиците имат нужда от една добра дума. Имат нужда да виждат доброто и да вършат добри дела. В една тежка ситуация, в каквато е държавата, в една обстановка, в която проблемите са много, трябва да реагираш моментално.

Добрата дума е най-важното нещо Затова съм дълбоко признателен, защото получих именно това - надеждата и, разбира се, страхотната мотивация да вървя напред", каза Плевнелиев. "Ако искаме да сме богати, ако искаме да се развиваме, упражнението е много елементарно - ясен план за действие и много последователни усилия в тази насока.

И дали България иска да бъде първа в зърнопроизводството или първа в информационните технологии, или първа в нещо друго, най-напред трябва да го посочим, да го пожелаем, да се обединим и след това десетки години труд в правилната посока. Това искам аз - да посоча и да символизирам за България, не отиграването на ситуации от днес за утре, не просто битки, които на мен не са ми интересни.

Вярвам, че добрите политици не се мерят по спечелените битки, а по това как се е развила държавата, докато те са били на власт. Надявам се само напред и с много постоянство и търпение след много години ще сме една регионална сила", добави Плевнелиев.

На церемонията бяха раздадени още няколко специални награди. За "Легенда на 2012 г." беше избрана актриса Татяна Лолова. Наградата "Момче на годината" отиде при 15-годишния възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик

Марио Тихомиров, който миналата година спаси 8-годишния Мишо
За "Мис тв чар" беше избрана Евгения Марчева - водеща на сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Наградата "Глас на годината" отиде при журналиста от "Дарик радио" и телевизионен водещ Ники Кънчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6769 |14.01.2013 Петър Божилов стрелял при самоотбрана . 21| 5759 |12.01.2013 Отец Петър: Пази Боже Кирил да стане патриарх . 1| 5209 |01.01.2013 3 бебета дадоха старт на годината . 1| 5192 |27.12.2012 И мъжът на ударената в метрото е приет в "Пирогов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads