Реклама / Ads
1| 2309 |27.08.2024 НОВИНИ

Макрон преговаря с представители на малки партии, след като ден по-рано изключи опцията за съставяне на правителство

.
Френският държавен глава Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Френският държавен глава Еманюел Макрон днес преговаря с представители на малки партии, след като ден по-рано отхвърли възможността за съставяне на правителство, оглавявано от лявата коалиция "Нов народен фронт" (ННФ), съобщи ДПА.
 

Макрон се срещна с народни представители от дясноцентристката група "Свободи, независими, отвъдморски територии" в Елисейския дворец, а утре ще има консултации с лидери на консервативни партии. 

 

Френският лидер провежда подобни срещи от миналата седмица в опит да излезе от задънената улица, в която попадна френската политика, и да сформира правителство. Вчерашното решение да заобиколи кандидатката за премиер на ННФ Люси Касте генерира остри критики от страна на левицата.  





ННВ, в който влизат крайнолявата партия "Непокорна Франция", Социалистическата партия, Френската комунистическа партия и "Еколозите", спечели парламентарните избори през юли с близо 100 места в долната камара на законодателния орган.

 

Макрон изключи възможността да работи с "Непокорна Франция" и алармира, че едно ляво правителство ще доведе страната единствено до нестабилност, защото ще се сблъска с усилената съпротива на другите партии и може да бъде свалено предсрочно чрез вот на недоверие.  

 

Вчера той настоя Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия да си "сътрудничат с други политически сили", за да се сформира правителство. Опитите на Макрон да предизвика разделение в ННВ обаче изглежда се провалиха, след като днес представители на коалицията отхвърлиха възможността за по-нататъшни преговори.

 




"Няма да продължим този цирк, тези фалшиви консултации", отбеляза лидерката на "Еколозите" Марин Тонделие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5449 |27.08.2024 Пеевски отговори на фракцията около Доган . 1| 2522 |27.08.2024 Кметът Терзиев нареди проверки на покривите на болници, училища, градини в София . 3| 2507 |27.08.2024 Столтенберг свика заседание на Съвета НАТО-Украйна . 8| 2728 |27.08.2024 Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи от партията Делян Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads