Реклама / Ads
11| 3072 |06.03.2023 НОВИНИ

Малтретираната от полицаи на протестите Цв. Цветкова, осъди МВР

.
София - Министерски съвет
Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане. Това показват деловодните регистри.

Цветкова, която полицаите снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лв. обезщетение, но Административният съд в София (АССГ) преценява, че е справедливо тя да получи 2900 лв. Момичето не обжалва, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, но СДВР атакува решението на съдия Доброслав Руков и така процесът стига до Върховния административен съд (ВАС), пише още "Сега".


На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.


Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.


По делото пред АССГ са установени твърденията на Цветкова за задържането й по време на протеста, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения в тази връзка, отвеждането й в Трето РУ на МВР и задържането й там около 22-23 часа. Магистратите приемат още, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.


Съдът се спира и на с унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. И приема за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.


"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане." Така съдия Руков отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.


Колкото до размера на обезщетението, то е съобразено и с практиката на Европейския съд за правата на човека по подобни дела.


Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите - отвличането й от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. В този процес тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2749 |04.03.2023 Протестите в Атина и Лариса прераснаха в сблъсъци след жп катастрофата . 0| 2921 |16.02.2023 Разследващите полицаи нямат място в делата на замесените им бивши и настоящи колеги . 4| 3382 |10.02.2023 Демерджиев се закани да накаже полицаи, ако са прикривали убиеца на Нав . 0| 3054 |07.02.2023 Ключови смени в Украйна: Генерал и полицаи стават губернатори на три прифронтови области

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads