Реклама / Ads

 

4| 5519 |24.08.2021 НОВИНИ

Манолова към КЕВР: Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни за скока на цената на тока

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката" и всички се изкарвате невинни. Цените отиват нагоре, бизнесът фалира, цената на водата се качва, цената на тока е непосилна за бизнеса и домакинствата, а вие сте невинни.

С тези думи лидерът на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и председател на Комисията по ревизията Мая Манолова се обърна към представителите на КЕВР по време на заседание на комисията, на което беше изслушана Българската независима енергийна борса във връзка с високите цени на електроенергията за периода 27 юли – 5 август 2021 г. На заседанието бяха извикани над 30 представители на институции и потърпевши от аномалиите с цените на тока.

 

Реакцията й дойде, след като стана ясно, че нито Министерството на енергетиката, нито КЕВР, нито енергийната борса, нито ЕСО поемат отговорността или са разрешили обединението на енергийните борси на България и Гърция, след което цената на тока у нас се качва със 108 %.

 

„От 11 май 2021 г. до началото на месец август 2021 г., след обединението на Българската независима енергийна борса с гръцкия енергиен пазар в сегмента „Ден напред", увеличението на цената на електроенергията за бизнеса е 108 %. Според работодателските организации само за времето от 27 юли до 5 август 2021 г. от бизнеса са взети 53 млн. лв. повече заради скока на цената на тока“, обясни тя.

 

След отговора от четирите институции – КЕВР чрез Александър Йорданов, Министерството на енергетиката чрез зам.-министъра Мирослав Дамянов, ЕСО чрез изпълнителния си директор Ангелин Цачев и Българската енергийна борса чрез директора си Константин Константинов, че нямат отношение към повишаването на цената на тока, в залата се надигна вълна от възмущение.

 

„Отговор на въпроса „Кой взе решението?" няма да получим сега. От целия този хаос има едни частни субекти, които добре са спечелили от високите цени на енергийната борса, а загубите са за бизнеса и за българските граждани. Всички сме наясно, че след вдигането на цената на тока на енергийната борса ще последва и увеличаване на цената на тока за битовите потребители, на водата и на другите стоки и услуги“, коментира още Манолова.

 

Тя цитира официалната позиция на работодателските организации, че цената от 158 лв. на мегаватчас стига до 330 лв. на мегаватчас в началото на м. август. Те посочват още, че причина за скока на цената на тока е обединението на българската и гръцката енергийни борси в сегмента „Ден напред", което не е направено едновременно с обединението с румънската борса за електроенергия. Изпълнителният директор на ЕСО поясни, че обединението е закъсняло с шест години, но членове на Комисията по ревизията изразиха остри критики, че то е направено без необходимите разчети за въздействието на цената на електроенергията върху българската икономика и индустрия.

 

Манолова се позова на официалната позиция на бизнеса, че причина за увеличаването на цената на тока е и изкуственият дефицит в ликвидността от непазарното поведение на ТЕЦ „Марица Изток 2" и на Националната електрическа компания, а от Комисията посочиха, че има съмнения за картелиране между държавните ТЕЦ „Марица Изток 2", АЕЦ „Козлодуй" и НЕК, които са можели да предотвратят скока на цената, като се намесят на борсата по-навреме.

 

„Ако ТЕЦ „Марица Изток 2" беше излязла с едно по-сериозно предложение на пазара, това със сигурност би стопило загубата за миналата година от 341 млн. лв. Общата загуба на дружеството е 1,150 млрд. лв. Бизнесът вижда, а то и така изглежда, че ограничаването на продаването води до изкуствен дефицит и това довежда до по-висока цена на тока“, добави Мая Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 56| 4477 |23.08.2021 Ген. Атанас Атанасов: Човек като Ива Митева би бил способен да оглави правителство . 7| 2512 |23.08.2021 Манолова призова президентът да инициира консултации, за да не бъде изгубено ценно време . 10| 2660 |23.08.2021 Ивайло Мирчев: Парламентът първо да излъчи управление, после да сменя управителя на БНБ . 27| 5595 |22.08.2021 Мая Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ