Реклама / Ads
2| 3757 |19.06.2019 НОВИНИ

Манолова мисли да атакува КС за Закона за съсловните организации в здравеопазването

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд сега действащия Закон за съсловните организации в здравеопазването.
 

Според нея упражняването на професията трябва да бъде обвързано с членство в съответната организация и плащането на членски внос. В момента са нарушени много конституционни разпоредби, каза в Кърджали Мая Манолова. Тя пристигна в града, за да се включи в протеста на медицинските специалисти от района.


Протестът започна с половин час закъснение, тъй като медицинските специалисти изчакаха пристигането на омбудсмана, за да представят заедно своите искания. Приоритет е Законът за съсловните организации, каза медицинската сестра Семра Хасан:

"Без търговски дружества. Две минимални заплати - основни, база за професията медицински специалист в България. Нощен труд да се регулира, медицински стандарти да се върнат и втора категория труд".


Сестрите твърдят, че обещаните пари за съсловието не са стигнали до тях:

"То бяха методики, то бяха обещани пари - 30 милиона, 50 милиона. Нито с методиката се запознахме, нито тези пари са достигнали. Заложените даже на този етап 950 лева по КТД, на места няма такива заплати".


Медицинските специалисти разчитат на подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която е с тях от самото начало на протестите. Една от стъпките ще е внасянето на проектозакони за всяко от съсловията в медицинския сектор. Манолова, цитирана от БНР,  заяви: "За да работиш, ти трябва да членуваш в организация и да плащаш членски внос. Тук има нарушени много конституционни разпоредби. Това е едната линия на поведение, а другата е да внесем проектозакони за всяко едно от съсловията в здравния сектор, така че монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се защитават техните съсловни интереси".


След протеста в центъра на Кърджали медицинските специалисти проведоха шествие. Те заявиха, че ще продължат с протестите. Много от тях вече са готови да напуснат системата на здравеопазването и да търсят реализация в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4486 |13.06.2019 Спасиха моряците от атакуваните тази сутрин петролни танкери в Оманския залив . 5| 4509 |12.06.2019 Мая Манолова към министър Ананиев: Няма да ви оставя на мира! . 5| 4734 |12.06.2019 Прокуратурата атакува офиси на Иво Прокопиев . 4| 4697 |11.06.2019 Ананиев нападна Манолова, не искал извинение за хаоса, който създава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads