Реклама / Ads

9| 4236 |12.04.2020

Манолова пита Борисов: Защо обещаните 375 лв. няма да стигнат до всички родители?

.
Мая Манолова
Написани на коляно и без обяснима логика, мерките ощетяват хиляди граждани и водят до разделения вътре в общностите. Буди тревога, че тежестта на извънредното положение се третира различно от правителството в рамките на една и съща общност, вследствие на което хаосът расте с всеки ден, а доверието в справедливостта на държавата се руши.

Това заявява Мая Манолово по повод решението на правителствтоода отпусне еднократна финансова помощ на родители в принудителен неплатен отпуск, за да гледат децата си в условията на извънредно положение. Ето какво още коментира Манолова:
 
Т.нар. социални и икономически мерки на правителството на Бойко Борисов целят парите да стигнат до малко, а не до много хора и така подклаждат разделения вътре в различните общности. Трета седмица се предлагат мерки на коляно и не се съгласуват с експерти и представители на съответните общности. Обявяват се условия, които правят мерките недостъпни за хилядите граждани, фирми и домакинства. Неравнопоставеното третиране става предпоставка за социално напрежение, а все повече хора смятат, че правителството не цели парите да отидат при хората.
 
Последен пример са еднократните помощи по 375 лева за родители в неплатен отпуск, за които бяха въведени абсурдни условия - децата да са до 12 години, родителите им да са използвали платения си отпуск, от неплатения пък да са взели 20 дни, а доходът на човек от домакинството да е под 610 лева. Така помощта остава недостъпна за хиляди двойки, семейства и самотни родители, въпреки че те също отглеждат деца в условия на извънредно положение. Всичко това е на фона на мрачната статистика на УНИЦЕФ, че 40 % от българските деца растат в бедност при среден процент за ЕС 24 %. Недоумение буди и размерът на помощта от 375 лв. – нито е прагът на бедност от 363 лв., нито пък е минималната работна заплата от 610 лв. Кой и как определи тази сума? И защо тя е съзнателно направена недостъпна за хиляди български деца и родители?

 

Същата липса на обясним принцип има и в подкрепата за свободните артисти, която ще стигне едва до около 1200 души по думите на социалния министър. За голяма част от творците на свободна практика тази подкрепа от 610 лв. съзнателно е направена недостъпна. Защо? Защо приносът на свободните артисти се третира различно от приноса на заетите на трудови договори артисти, след като и двете групи създават културен продукт и в момента са в принудителен престой?


За пореден път призовавам премиера Борисов да предложи антикризисен комплекс от социални и икономически мерки с ясна обосновка и финансов ресурс, достъпен за бизнеса, домакинствата и отделните общности при равнопоставено третиране.

В противен случай българските граждани могат да сметнат тези мерки за предизборна кампания и за охолно плащане на политически сметки с техните пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов: Вчера Радев излъга за наложеното вето 27| 4119 |10.04.2020 . Посланията на президента след ”Питай Радев”. Ще свърши ли институционалната война? 22| 5536 |10.04.2020 . Мая Манолова: Смяната на ръководството на ББР е театър на Борисов 18| 7800 |09.04.2020 . Борисов: Пикът на епидемията го очакваме до 10-15 дни 28| 3734 |09.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ