Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
8| 3082 |05.01.2020

Манолова: Водната криза застрашава национална сигурност на страната

.
Мая Манолова
Президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за състоянието на водния сектор с оглед непосредствената опасност от въвеждане на водни режими в почти цялата стана и трупащото се в обществото напрежение.

С този призив Мая Манолова започва списъкът от мерки, който новата й платформа предлага за справяне с кризата във водния сектор. По думите й след публикуването на доклада на КЕВР за състоянието на ВИК-сектора става ясно, че бездействие и умишлени действия на институциите водят до водна криза в страната и застрашават националната сигурност. Правителството дължи обяснение на гражданите, а тези факти налагат спешни мерки на всички власти за скоростна реформа във водния сектор, докаран до структурен, функционален и финансов колапс.

 

Ето какво мерки се искат от управляващите:

1.    Да се възложи независим външен одит на водния сектор в България, в това число на ВиК-дружествата, язовирите и водните асоциации и свързаните с управлението им органи, инфраструктура и парични потоци. Независимо дали затова ще се ползва експертизата на Световната банка или друга организация, одитът да се възложи  съгласно международните и европейски стандарти.

 

2.    Да се смени съставът на КЕВР, създадена като регулатор по европейска директива. Мотивът е неизпълнение на задължението за независимост и поддаване на политическо и партийно вмешателство. Новите членове да се излъчат от гражданското общество, експертните общности и браншовите организации, а не от партиите.

 

3.    Постоянната действаща подкомисия  за наблюдение на дейността на КЕВР  към Комисията за енергетика в 44-ото Народно събрание да бъде разпусната и да не се заплаща на депутатите за участието им в нея. Тя е провела едно заседание на 21.03.2019 г. за природния газ и ел. енергията, и нито едно заседание за ВиК-сектора през 2019 г.

 

4.    Премиерът да нареди проверка къде са и как са изразходвани 500 млн. лева, с които се  увеличи капиталът на Държавната консолидационна компания през юли 2018 г. за ремонт на 418 язовира. Колко от язовирите са ремонтирани през изминалите оттогава 18 месеца, след като официалните данни са за възложени за ремонт една 182 от посочените 418 язовира. Каква част от сумата е изразходвана?

 

5.    Премиерът да отговори публично дали зад обявеното му намерение за създаване на общо държавно ВиК-дружество се планира отдаването на концесия на тъмно, задкулисно и чрез корупционни схеми на цялата ВиК-мрежа на държавата и това свързано ли е с намерение за нов голям заем. Каква ще е цената на водата и качеството на услугата за гражданите, ако това се реализира?

 

6.    Прокуратурата да извърши проверки, за да установи има ли нарушаване на публичния интерес във ВиК-сектора и да предприеме действия според правомощията си. Да се търси наказателна отговорност за безстопанственост и неизпълнение на служебните задължения на министри, ресорни заместник-министри, управители на ВиК-дружества, водните асоциации, ръководствата на Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири и др. длъжностни лица, чиито действия или бездействия са довели до недостиг на водоснабдяване за населението.

 

7.    Да се възложи проверка – от страна на Прокуратурата, ДАНС и Сметната палата или с Акт на Народното събрание - на верността и точността на данните в изготвените от КЕВР сравнителните анализи (доклади) на ВиК-сектора в България, в чиято коректност имаме разумни и доказуеми основания да се съмняваме.

 

8.    Докато не се преустанови режимът в областите без вода и не приключи независимият международен одит на сектора, да се наложи мораториум върху повишението на цените на водата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кметът на Перник: Виновните за водната криза в Перник ще си понесат отговорността 8| 3323 |04.01.2020 . Мая Манолова: Хората бедстват без вода заради безхаберието на управляващите 2| 3131 |03.01.2020 . Политологът Светлин Тачев: Кризата в Перник е безхаберие 2| 3337 |02.01.2020 . Водната криза удря и гордостта на Перник – кукерския фестивал 7| 3919 |30.12.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ