Сряда, 18 Октомври 2017, 16:19
Frognews
0| 3128 |13.10.2016

Мария Габриел иска падане на визите за тихоокеанските страни

.
Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел представи новите си пет доклада за сключване на споразумения за премахване на визите за краткосрочно пребиваване между ЕС и Кирибати, Микронезия, Тувалу, Соломоновите и Маршаловите острови. Това са поредните държави от общо 19-те, които бяха прехвърлени в списъка за определяне на третите страни, чийто граждани са освободени от изискването за виза при влизане в ЕС.

Пред членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Мария Габриел подчерта, че споразуменията за визови облекчения с тези пет страни представляват не само реален инструмент за задълбочаване на отношенията с ЕС, но имат добавена стойност в икономически план. „Премахването на визите за краткосрочно пребиваване ще има положително въздействие, като опрости условията за пътувания на предприемачи, улесни инвестициите и увеличи туризма. От друга страна либерализирането на визовия режим с тези страни е решителна стъпка за договарянето на споразуменията за икономическо партньорство с 14 държави от Тихоокеанския регион, сред които са и Кирибати, Микронезия, Тувалу, Соломоновите и Маршаловите острови.“, отбеляза Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ.

 

Тя наблегна също на значението на визовите споразумения за установяване на редовен и задълбочен политически диалог, по-специално по въпроси като защитата правата на човека, равенството между половете, изменението на климата. Нито една от тези пет тихоокеански страни не представлява риск за увеличаване на незаконната миграция към ЕС.

 

„От ключово значение е да работим за постигане на пълна реципрочност по отношение на визите. В същото време не бива да бъде пренебрегвана ролята на Европейския парламент като единствената пряко избирана от европейските граждани европейска институция при сключването на споразуменията за облекчаване на визовия режим. Настоящата практика визовите споразумения да се договарят от Комисията и прилагат преди одобрението на Европейския парламент следва да бъде преосмислена“, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стрелба в София! Мъж гърми в „Лозенец“ 0| 170 |18.10.2017 . ЕК дава около 100 млн. евро за охрана на обществените места през 2018 0| 108 |18.10.2017 . Синът на Кадафи влиза в политиката 0| 106 |18.10.2017 . С триста зора приеха промените в ГПК, ще има санкции за съдебните изпълнители 0| 323 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах