Реклама / Ads
49| 6497 |20.08.2020 НОВИНИ

Марияна Николова: Конституцията не бива да е статична, а трябва да бъде променяна

.
Марияна Николова Източник: БГНЕС
Конституцията не трябва да е статична и важно е кой имаше смелостта да предложи промени в нея. Рестарт е необходим и Бойко Борисов даде ясна оценка за това, нека видим кои ще са неговите последователи. Аз лично като юрист, мога да кажа, че за мен реалистични промени са необходими. Един основен закон, какъвто е конституцията, не бива да бъде статичен и трябва да бъде променян. В рамките на 30 години той може би е бил добър за времето си, но в момента ние имаме по-ясна представа за демокрацията
 

Това заяви вицепремиера Марияна Николова в коментар за проекта на ГЕРБ за нова конституция, пред Нова тв.

 

"Премиерът Борисов даде старт на тези промени. Те са наложителни, защото трябва да отговорим на нуждите на обществото. Гражданското общество, младите хора искат промени. Нека в момента да видим кой кой е и всеки да изкаже своите визии, за да отговорим на нуждите на обществото. Това е въпрос на задоволяване на потребностите на обществото. Аз смятам, че трябва да гледаме какви са вижданията на обществото и нуждите на обществото. Явно времето е дошло“, допълни тя, повтаряйки опорната точка от риториката на управляващите от последните няколко дни.

 

Тя добави, че подкрепя промяната в броя на народните представители и въвеждането на института за индивидуалната конституционна жалба. Една от най-съществените промени в проекта е намаляването на броя на депутатите от 240 на 120.

 

На въпрос каква е оценката ѝ за проекта за конституцията, Николова посочи, че има и плюсове, и минуси, а всички промени, които са на дневен ред, ще бъдат обсъждани и гласувани, "дори и последната точка и запетайка от промените ще бъдат гласувани и то не еднократно".

 

Николова  се изказа и за сблъсъците на бул. "Ситняково" в столицата, като заяви, че е  "омерзена" заради инцидента между протестиращите и майката с бялата кола пред Румънското посолство. "Категорично осъждам сблъсъците и изправянето на граждани срещу граждани. Аз като майка на две деца съм омерзена от това действие. Това ли заслужават нашите деца? Сълзите в очите на тези две деца в колата не трогнаха ли протестиращите? Това ли е гражданското общество? Това ли заслужават нашите българчета?". В заключение Николова повтори, че осъжда това действие и не счита, че "нашите деца трябва да бъдат свидетели на такива неща и че това е демокрацията".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5953 |19.08.2020 Юрист: Завършена форма на авторитарен режим е проектът на Конституцията . 12| 5091 |18.08.2020 Томислав Дончев: Удовлетворяваме исканията на обществото с готовността за оставка и промените в Конституцията . 35| 8034 |17.08.2020 Отровното трио: Ако Борисов ”напише” Конституцията, ще имаме собствен Хитлер . 11| 6779 |17.08.2020 Радан Кънев: Не може с Конституцията да се отлага политическата смърт на един лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads