Реклама / Ads
9| 4887 |25.07.2008 НОВИНИ

Ал. Маринов: Първанов е в тежка ситуация и просто отклонява вниманието

.
„Не смятам, че президентът Георги Първанов има такъв ресурс и такова влияние вече, за да може по сценарий да свали премиера Станишев и да го замени с друг, който му е удобен”. Това заяви за Frognews.bg Александър Маринов.
 

Според Маринов самият Първанов е в много тежка ситуация и целта му е не толкова да сваля Станишев, колкото да отклони вниманието от себе си. „Много е компрометиран във и извън страната, въобще не е в позицията, в която беше преди няколко години, дори преди няколко месеца. Той просто беше посочен с пръст от Европа като човек, който не е добре приет", категоричен бе Александър Маринов.

Бившият шеф на софийската организация на БСП по време на управлението на Жан Виденов каза това по повод изявленията тази сутрин на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, че има сценарий на президента Първанов да свали премиера Станишев. Ексдепутатът от левицата и вицепремиер в първия кабинет на Симеон Сакскобургготски разкри още, че с този сценарий били свързани и хора, които искали да запазят икономическите си интереси и през следващото управление. Според него идеята била Сергей Станишев да бъде свален още в рамките на този парламент, но мероприятието било сложно.

„По принцип е възможно, но дали Първанов може да го направи е друг въпрос. Не знам какво има предвид Паскалев, може да разполага с някаква информация. Аз гледам отстрани и не виждам такива симптоми", каза Александър Маринов. Според него Станишев прави всичко възможно да се свали сам, но това е друга тема. Във всеки случай засега не се забелязвали видими опити от страна на Първанов да иска да го сваля. Не било изключено обаче да върви и някаква подмолна история, която ще си проличи по-късно, но пък, от друга страна, президентът даде заден ход след „истеричното" интервю в „Труд", в което отправи остри критики към Станишев.

Освен това нямало логика Първанов да сменя премиера сега, след като до края на мандата я има година, я няма. „Този, който стане сега министър-председател има нулеви шансове да бъде във властта при следващото управление", обяви Маринов. И от тази гледна точка, ако някои имат някакви икономически интереси, както твърди Паскалев, то по-скоро сега, до края на това управление, ще гледат да направят каквото могат. Той лично не виждал как могат да си осигурят интересите в следващото управление.

amigos.jpg  снимки Вяра Йовева

По повод предположенията на някои медии, че новият избраник на президента е вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, политологът заяви: „Много е възможно по принцип да става дума за него, но Калфин малко трудно ще получи подкрепата на БСП. Не само защото е от социалдемократите на Камов, но има и други кусури. Да не говорим, че напоследък се държи много арогантно - направо  неприлично арогантно". Маринов обясни, че добре познава Калфин - той бил един възпитан човек, интелигентен, но напоследък станал неузнаваем и започнал да подражава на най-лошите образци във властта. Освен това Маринов изрази известни съмнения как ще бъде приет Ивайло Калфин в Евопа, ако заеме премиерското кресло. Според него нямало никакво значение, че сега е външен министър - и ние, и Европа сме виждали какво ли не на този пост, като например Стоян Ганев.

„Европейската комисия много силно ще притисне тези български политици, които се репчат сега по повод на критиките в докладите и които всъщност се опитват да попречат нещо да се промени", заяви още Александър Маринов. Той поясни, че като отричаш и усукваш, по същество това е опит да се осуетят промените. „Времето на тънките намеци мина, според мен ще има вече по-груби мерки", категоричен бе политологът.

Попитан дали Първанов не се опитва да разчисти пътя на Бойко Борисов към премиерския стол, Александър Маринов отговори: „Нищо не може да се каже със сигурност, но ГЕРБ не са толкова убедителни, колкото изглеждат. Спихва се тоя проект, общо взето, не е толкова успешен."

„Нито война, нито противопоставяне, нито заговори може да има между правителството и президентската институция". Това пък заяви премиерът Сергей Станишев в Народното събрание по време на парламентарния контрол по повод сутрешното изказване на Костадин Паскалев, че държавният глава цели смяната на министър-председателя. "Има постоянен диалог по всички проблеми, които засягат двете институции", уточни Станишев. Той заяви, че отношенията му с президента са много добри и двамата работят с ниобходимата отговорност като държавници. Според премиера първото условие за преодоляване на каквито и да било проблеми в държавата е политическата стабилност. "Затова нито президентът, нито правителството ще допуснат конфликт помежду си", категоричен бе Сергей Станишев.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5210 |25.07.2008 К. Паскалев: Сценарий на Първанов сваля Станишев . 8| 4802 |21.07.2008 П.Стоянов: ЕС е повече съюзник на българите от правителството и Първанов . 32| 4853 |21.07.2008 Георги Първанов: Ако има факти за "чадър" - начаса на прокурор . 30| 4761 |19.07.2008 SMS изправя Станишев срещу Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads