Реклама / Ads
7| 3316 |04.03.2021 НОВИНИ

Математик: С разхлабването на мерките се налива масло в огъня, ситуацията не е под контрол

.
Източник: БГНЕС
Безспорно можем да кажем, че ситуацията не е под контрол, много напомня развоя от есента. В момента се налива масло в огъня с премахването на последните ограничителни мерки. Дори с 20 хиляди ваксинирани на ден сме на месеци разстояние от това да постигнем някакъв епидемиологичен ефект.
 

Такова мнение изрази пред Българското национално радио д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго и научен сътрудник към Българската академия на науките.

 

„Досега говорим за около 20 хиляди души надвишение в смъртността от това, което е нормално за България“ (става дума за приблизителния брой на смъртните случаи за миналата година над обичайния според статистиката за страната – бел. ред.), посочи той, като уточни, че това са жертвите на пандемията, най-общо казано“,

 

Все още нямаме официални данни за смъртността по области от Covid, добави Рангачев, който е направил детайлен анализ на ситуацията с пандемията по региони.

 

В области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик увеличаването на броя на смъртните случаи спрямо обичайната смъртност е над 30%, коментира той. Според него един от основните фактори е достъпът до адекватни медицински грижи по места.

 

„Ако в София имате около 40 починали повече от обичайното жени в работна възраст, в Благоевградска област този брой е над 100, направи паралел математикът, визирайки работни пространства от типа на шивашките цехове и масовото заразяване там“.

 

Антони Рангачев определи като мит тезата „ходете на работа, ние ще ви лекуваме, като се заразите“.

 

„Има цели области, в които няма адекватни болнични грижи в България и допускането на масово заразяване е еквивалентно на масово убийство за тия хора. В област Смолян половин процент от населението е изчезнало миналата година вследствие на пандемията. И в момента сме напът да изиграем същото нещо, което направихме есента“.

 

Относно ваксинационната кампания Рангачев заяви, че е трябвало да се държи пандемията под контрол с колкото се може повече ограничителни мерки, докато се ваксинират масово рисковите групи.

 

Прехвърлянето на тежестта на ваксинационния процес върху личните лекари не е добър ход, смята Антони Рангачев. Това според него е трябвало да се извърши чрез масови ваксинационни центрове, а логистиката на процеса - да бъде насочена най-вече върху рисковите групи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3224 |28.02.2021 В пет области в Италия затягат мерките срещу COVID-19 . 4| 3324 |27.02.2021 Редица европейски държави затягат мерките срещу COVID-19 . 9| 3510 |26.02.2021 МЗ огласи мерките срещу коронавируса за изборите . 26| 4782 |26.02.2021 Призив към Борисов и Ангелов: Затегнете мерките, не ги разпускайте - ако се бавите, ще трябва по-тежък локдаун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads