Реклама / Ads
0| 3151 |19.05.2022 НОВИНИ

МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев стана на 100 години

.
Гоце Делчев
МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата започнаха с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението.
 

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва над 80 хиляди души от четири общини – Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев.


.

„Това, което успяхме да направим през последните две години, което е от голяма полза за обществото, е новата дейност по инвазивна кардиология, където се лекуват спешните случаи от инфаркт и други спешни сърдечни състояния“, каза в интервю за Радио Благоевград управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Петър Филибев.


През последните две години към екипа на болницата са се присъединили специалисти от столицата, които да оказват помощ за пациентите в района. По програма на Община Гоце Делчев, която е за специализация на млади лекари, са започнали работа осем нови кадри.

 

Болницата е основана преди един век и започва да лекува хората не само от целия Неврокопски край, но и от Доспат, и от Велинград. Наричат я на името на Иван Скендеров, който е роден в Гоце Делчев, но емигрира в Западна Германия, където изгражда солиден бизнес. Предприемачът никога не забравя родния край и прави огромен жест към своите съграждани. Дарява високотехнологична апаратура и голяма сума пари. С решение на тогавашното Министерство на народното здраве тази сума обаче я прибира държавата, но се отпускат други пари за строителство на нов хирургически блок. Този строеж така и не се довършва заради вятъра на промяната през 1989 година на миналия век, обрулил почти всичко от соцвремената.

 

В онези години болницата е процъфтяваща – лекува много пациенти, на година се раждали над 1000 деца в родилното отделение, имало и предостатъчно висококвалифицирани медици.

 

След 1989-а обаче всичко се променя. Постепенно болницата губи своята стабилност. Тя става една от многото общински болници у нас, неглижирани от държавата и оставени на самотек.

 

Постепенно финансирането намалява и здравното заведение започва да трупа дългове.

 

Години наред МБАЛ „Иван Скендеров“ оцелява на ръба. Многобройните помощи на Общината успяват да закърпят положението, но болницата остава в критично състояние. Недостатъчното финансиране води след себе си и други проблеми – отлив на лекари заради ниски заплати, липса на модерна апаратура за диагностика, липсват инвестиции в материалната база. Здравното заведение неведнъж е сочено като пример за липсата на отношение от страна на държавата към общинското здравеопазване.

 

През 2020 година, в разгара на ковид пандемията, болницата бе поставена в безпрецедентна ситуация – голяма част от лекарския екип заплаши да напусне работа, несъгласни с политиката на тогавашния управител. Опасността здравното заведение да остане без медицински персонал бе реална, но общите усилия на местната власт и голяма част от здравните служители тушираха напрежението и не се стигна до най-страшното – да няма кой да се грижи за болните.

 

Тогава за управител бе назначен д-р Петър Филибев. Той и кметът Владимир Москов обединиха усилия за това болницата да излезе от графата на западналите общински болници.

 

"Днес дълговете са стопени изцяло, а те бяха над 2,4 милиона лева. Заплатите на медици и персонал бяха увеличени с почти 25% от 1 януари тази година. Заради всичко това се привличат и лекари от други градове, като има и специалисти от "Пирогов" и болница „Света Екатерина“, твърди д-р Филибев. Той призна, че в реанимация се трудят само лекари, които не са от Гоце Делчев, а в травматология четирима от шестимата медици са пенсионери. Но вярва, че заедно с Община Гоце Делчев ще успеят да привлекат специалисти в тези две отделения. И не само в тях, а ще обезпечат 100% с кадри и останалите отделения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9695 |19.05.2022 Бимбалов: Дъртата вещица на пропагандата ни внушава, че „Възраждане“ е утрешната първа сила, а Копейкин е Ален Делон . 0| 7464 |18.05.2022 Бимбалов: Организаторите на днешните стачки до онзи ден стояха послушни близо до лапата на щедрия с нашите пари Борисов . 0| 4734 |15.05.2022 Бимбалов: Дадохме най-висока оценка на Украйна. Това дразни онази шумна, малка, карбовска енория, която се прави на народ . 0| 4274 |10.05.2022 Р. Бимбалов: Защо темата за импийчмънт на Радев е забранена за политическите партии?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads