Реклама / Ads
11| 8016 |14.03.2015 НОВИНИ

Медии на #Кой награчиха кандидат за шеф на ДАНС

.
Димитър Георгиев
Димитър Георгиев, който е сред възможните варианти за шеф на ДАНС, имал проблеми с допуска до класифицирана информация. Това "съобщават" на публиката подопечни на кръга Кой медии. Съветникът на вицепремиера Меглена Кунева не можел да си извади документи за допуск до важни тайни.
 
Внушението е, че има нещо гнило около Георгиев и той трябва да бъде отрязан.

По-подходящ бил Недялко Недялков, заместник на Писанчев и временно изпълняващ длъжността председател. Това е естествено, защото Недялков е от екипа, съставен от кръга Кой след като народът се вдигна срещу наглото назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.

Георгиев започва службата си в контраразузнаването - НСС още през 1992 г. Участвал е в немалко успешни операции в борбата с организираната престъпност. Завършил е курс в Съединените щати. След това оглавява българското бюро на Интерпол. Бил е и зам.-министър на МВР в първия кабинет на ГЕРБ. Сега е помощник на Кунева за Шенген.

Като шеф на бюрото на Интерпол Георгиев е имал достъп до класифицирана информаця от най-високо ниво.

Самата процедура по получаване на допуск е минимум 30 работни дни, категоричи са експертите от ДКСИ.

Не е лошо медиите, които са силно "разтревожени" за допуска на Димитър Георгиев, да прочетат какво са писали самите те, когато се формира кабинета "Орешарски". Тогава лъсна скандалната истина, че Делян Пеевски е получил документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация "Строго секретно" по абсурдна процедура и в неизвестно какво качество. Признанието прави председателят на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров. В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която Пеевски оглави за няколко часа.

"Достъпът му е бил издаден на 11 юни", обясни Димитров. Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат. Нормалната процедура отнема най-малко месец. Според експерти и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, пак не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец.

Димитров заявява още, че не знае в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация. Това доказва, че ДПС и БСП предварително са се били наговорили Пеевски да оглави агенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4576 |13.03.2015 Шефът на СЕМ: Преди беше забранено на мутри да имат медии . 1| 4488 |10.03.2015 Изслушват единствения кандидат за шеф на НЗОК . 3| 4902 |06.03.2015 Кандидатури на шефове на ДАНС, ДАТО и главсек не били обсъждани с президента . 0| 4647 |26.02.2015 188 кандидати отиват на устен изпит за частни съдебни изпълнители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads