Реклама / Ads
11| 4581 |30.01.2020 НОВИНИ

Менда Стоянова: Влизаме в еврозоната само при фиксиран курс

.
Менда Стоянова Източник: БГНЕС
Република България няма да участва в механизма, при курс различен от централния. Това заяви категорично шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
 

Преди дни стана ясно, че се готвят законови промени във връзка с влизането на България в чакалнята на еврозоната, свързани с курса на лева спрямо еврото. Това породи притеснения, че е възможно левът да се обезцени.

 

Парламентът даде мандат за влизане в еврозоната само при курс от 1,95583 лева за евро. Дори всички хора и фирми да решат обърнат левовете в евро, това ще се случи без проблеми и то по курса, който е фиксиран. Това увери Стоянова пред bTV.

"Многократно сме твърдели, че бордът ни е много стабилен. Зад всичките пари - левове, които имаме в обръщение, стои 160% евро. Това означава, че ако утре всеки българин реши да си обърне парите в евро, това ще се случи без проблеми, и то по фиксирания курс", заяви Стоянова.

 

По думите й, за да се случи това, трябва да има съгласие от представителите на България, които водят преговорите и целия процес, продължават вече три години.

“Много активно БНБ участва в преговорите. Проблемът, който възникна е последната поправка в наш закон, след която ЕЦБ ще даде положително становище за съответствие на нормативната ни уредба", обясни Менда Стоянова.

 

Шефът на бюджетната комисия обясни още, че управителят на БНБ е декларирал, че ние сме във Валутен борд от 20 години и няма смисъл да имаме подобна разпоредба, защото влизаме с твърд курс, но за съжаление механизмът и правилата по него са от 1997 г.

 

Тя поясни, че от тук са се развихрили спекулациите, че няма да влезем с този курс, в който сме в момента. Преговорите не започват тепърва, те се на финала си, каза още Менда Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4951 |27.11.2019 Менда и Валери: Искаме само да бъдат регистрирани имотите, предлагани за краткосрочно настаняване . 6| 5937 |27.11.2019 Демократична България за предложенията на Менда Стоянова и В. Симеонов за Airbnb и Booking . 4| 4340 |15.11.2019 Менда Стоянова вижда напрежение заради фалшиви болнични . 13| 4284 |13.11.2019 Менда Стоянова: Бюджет 2020 е като пица с пармезан и шунка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads