Реклама / Ads
33| 5726 |07.01.2014 НОВИНИ

Местан: Тютюнопроизводителите пият катранената чаша на Борисов

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Тази наглост и тези лъжи на господин Бойко Борисов ми идват в повече и затова избирам да говоря с езика на фактите. Ще кажа защо управлението на ГЕРБ бе тотално престъпно спрямо тютюнопроизводителите.
 

Това заяви в сутрешния блок на бТВ Лютви Местан, председател на ДПС. Управлението на ГЕРБ отне средно около 3500 - 4000 лева от трапезата на най-бедните хора. Това са факти, а всичко останало са просто брътвежи.

До 2009 години тютюнопроизводителите нямаха никакъв проблем с изкупната кампания, 2008 година тютюнопроизводителите получиха цели 4,30 лева национални доплащания. Те не плащаха ДДС, но 10% данък се въведе от Бойко Методиев Борисов чрез неговия финансов гуру Симеон Дянков. Той ги удари с близо 2300 лева. Дянков и Борисов увеличиха социалните и здравни плащания на 830 лева, а преди те плащаха 210 лева.  

Относно изказване на Цвета Караянчева от по-рано сутринта в сутрешния блок на бТВ, Местан коментира, че тя не е помирисала кантран, освен ако не е пушач. Той заяви, че е син на тютюнопроизводители.

"Ръцете на 83-годишната ми майка още са катранени, защото двете ми каки се прехранват изцяло с отглеждането на тютюн и тя им помага", разказа лидерът на ДПС. По думите му цената на тютюна не е била 3-4 лева. "През 2009 - 2010година цената на тютюна бе 5,50 лева. Ако либерализацията е решението - значи сега не би трябвало да има проблем. Това лято 61 дни не падна капка дъжд. Качеството на тютюна е много по-високо. Имаме много тежки съмнения какво стои зад забавената кампания. Има натиск за по-ниски цени. Търговците не започнаха кампанията, защото нищо не ги задължава.

Това са пораженията, които ГЕРБ нанесоха. Навсякъде по света има регулация, а управлението на ГЕРБ отиде твърде далеч с тоталната либерализация и се сега тютюнопроизводителите пият катранената чаша на Бойко Борисов", коментира Местан.

Трябва производителят да е сигурен в започването и на приключването на кампанията, също така задължението на търговеца да плаща в срок и за качеството, което им, допълни той. По думите му трябва да се възстанови длъжността на държавните експерти, които да са арбитър на оценяването на продукцията. Косвено и пряко от тютюн се прехранват близо 100 000 семейства и на места това производство е безалтернативно, заради характеристиките на почвата.

Той бе категоричен, че е имало съзнателно въздържане на подписването на коалиционно споразумение, защото това е експертно - политически кабинет, а не обратното. ГЕРБ са изхарчили над 2 млр. лева дълг всяка година, а кабинетът Орешарски едва 800 млн. лева, заяви Местан и заяви, че не смята, че в програмата на правителството има ангажимент за ранно пенсиониране.

Попитан как се взимат решението в кабинета и дали ДПС има прекомерна власт, Местан заяви, че трябва тези неща да се подплатят с езика на фактите. "Има трима министри посочени от премиера като ДПС ориентирани, а два от тях дори не са членове на партията. На шега казвам, че наши са всичките министри. Това са експерти. Също така е несъстоятелна тезата за кадруването. Това не е редно. Много калинки от ГЕРБ продължават да се радват на властови ресурс и това е абсурдно, но не го пренасям на гърба на БСП", каза още лидерът на ДПС.

По думите му балансът е програмата на кабинета. Що се отнася до темата за новата Конституция е твърде интересна. Фигурата за нова Конституция се явява като заместител на изчерпаните аргументи за предизвикването на предсрочни избори. Според нас няма условия, в който да се реализира проект, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5132 |03.01.2014 Местан: ДПС ще отстрани сенките от силоващината в държавата . 5| 5880 |28.12.2013 ДПС ще брани тютюнопроизводителите от изкупвачите . 14| 5171 |21.12.2013 Местан: Изборите през май ще покажат доколко е легитимно правителството . 88| 8888 |30.11.2013 Местан: Това е най-силният кабинет от прехода насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads