Реклама / Ads
7| 5412 |07.08.2014 НОВИНИ

Михаил Миков повежда листи в София и Видин

.
По традиция лидерът на БСП води кандидат-депутатския списък в столичния 25-и МИР, но според източници от “Позитано” 20 Миков ще поиска да остане начело и във Видин, откъдето е депутат вече 5 мандата. Ако той влезе от София, шанс за парламента ще има и за втория, който се очаква да е дясната ръка на лидера в региона Филип Попов.
 

За 24-и МИР се спряга Стефан Данаилов, на когото ще бъде предложено да води листа в София с оглед здравословното му състояние. В последния парламент Ламбо влезе от Пловдив, пише "24 часа".

За 23-и МИР колебанията били между лидера на столичните социалисти Калоян Паргов и депутата Жельо Бойчев. Водачите на червените листи трябва да бъдат одобрени от Националния съвет днес. Цяла седмица новият лидер сондира мнения на срещи с областните ръководства на партията, разкриха от “Позитано” 20. Решението за първите места в листите ще е тежко, защото според прогнозите

БСП ще вземе около 40-50 места в следващия парламент. Това означава, че ще влязат първите и тук-там втори от списъците. Недолюбваните от ръководството обаче в аванс се заканват, че ако бъдат на неизбираеми места, ще търсят преференциален вот.

Няколко са сигурните първи места до момента, твърдят източници от соццентралата. Дора Янкова запазва Смолян, Атанас Мерджанов – Ямбол, Мая Манолова – Кюстендил, Марияна Бояджиева – Велико Търново, Антон Кутев – Силистра, Милко Багдасаров – Кърджали, Васил Антонов – Плевен, Емил Райнов – Ловеч, Йордан Стойков – Габрово, Явор Куюмджиев – Търговище.

По останалите области се очакват рокади. Зам.-шефът на партията Димитър Дъбов например се спряга за Пловдив-област заради напрежение в структурата в Шумен срещу него.Той е в близки отношения с Георги Гергов, така че този регион му приляга, коментират запознати. Другият зам.-шеф Янаки Стоилов пък досега водеше във Враца и Русе и най-вероятно ще запази позициите си.

Опонентите на Миков в лидерската битка Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев най-вероятно ще сменят регионите си. Нинова вече е недолюбвана в София-област и иска да води в Благоевград. Името ѝ обаче се спряга и за Враца, ако на Стоилов се даде друг регион.

Стойнев пък досега бе депутат от Хасково, но ще му се търси друго място, тъй като там най-вероятно ще се завърне Ангел Найденов, срещу когото има напрежение в Перник.

А и миньорският град е желание на Валери Жаблянов, който е родом от Радомир. Той пък освобождава Сливен, за където се спряга новата шефка на младежите в БСП – Вероника Делибалтова.

След тази тройна рокада за Стойнев се гласят или Бургас, или Стара Загора, или София-област. За последния регион обаче се спряга и Кирил Добрев. А за Стара Загора – Георги Гьоков. Мераци да води Бургас има и бившият депутат Любо Пантелеев.
За Варна пък колебанията са между Борислав Гуцанов и Анелия Клисарова, която обаче е от гражданската квота

Под въпрос са първите места в Монтана, Пазарджик (където водеше евродепутатката Илияна Йотова), Добрич (досега регион на Явор Гечев) и Разград (не е сигурно дали новият лидер ще остави в листите шефката на кабинета на предшественика му Татяна Буруджиева).

Утре Миков трябва да каже и промените в Изпълнителното бюро. За зам.-шеф на партията се спряга Георги Гергов. Така социалисти обясняват напора му на конгреса да предложи Сергей Станишев за втори шефски мандат в ПЕС.

Пленумът ще промени името на Коалиция за България, като се очаква в него да се запише и БСП. Спорове обаче се очакват за това кой да е начело на лявата коалиция – Миков или Станишев, както поиска той при оттеглянето си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4613 |06.08.2014 Миков изпрати четири конституции до служебния премиер . 44| 4910 |03.08.2014 Миков: Очаквам утре да гласуваме бюджета на Здравната каса . 40| 7446 |01.08.2014 Миков: Сергей не е в миналото, а в бъдещето . 38| 5039 |01.08.2014 Миков: Оставаме против актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads