Реклама / Ads
0| 5151 |01.04.2016 НОВИНИ

Миков: Демократичната, социалната и правовата държава не се случиха заради неолибералния модел

.
„Тази година в България отбелязваме 25 години от приемането на българската Конституция. Тя е модерна и много добре балансирана. За съжаление обаче, онези принципи, зад които през 1990-1991 г. бе застанала цяла България – демократична, социална и правова държава, не успяха да бъдат реализирани в законодателството ни. Това се случи, именно заради силно прокарвания неолиберален модел у нас”.
 

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на срещата си с професора по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим Джузепе Консоло, който е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

 

Пред проф. Консоло, лидерът на левицата подчерта, че благодарение на този неолиберален модел, в страната ни сфери като образование и здравеопазване са се превърнали в пазар, въпреки че са гарантирани от Конституцията. „Сега българите имаме прекрасна Конституция, но правата, прокламирани в нея, не намират реализация в практиката и живота, заради все по-силното настъпление на пазарния принцип, който иззема все по-осезаемо функциите на държавата”, обясни Михаил Миков. Лидерът на социалистите подчерта, че настоящите управляващи се опитват, чрез предлагането на закони и техните промени, да демонстрират пред обществото, че правят реформи в интерес на хората. Всъщност обаче България има закони и ако те се спазват – резултатът ще бъде много по-добър, отколкото към момента.

 

От своя страна проф. Джузепе Консоло сподели опита си в областта на правото, като подчерта, че законодателството в Италия се старае интересите в обществото да бъдат балансирани. „Когато пазарната икономика в Италия и социалната страна се противопоставят, правото някак си остава по-настрана”, коментира той. Проф. Консоло засегна и темата за бежанците, като заяви, че това е сериозен проблем не само за Италия, но и на цяла Европа.

 

Председателят на БСП Михаил Миков също коментира бежанския въпрос, като обясни, че страната ни се намира на границата на ЕС с Турция и ние, както Италия и Гърция, също изпитваме притеснения относно националната си сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4588 |01.04.2016 Миков: Честит 1 април, на който се отчитат 2 мандата на правителството . 0| 4193 |31.03.2016 Миков: Явното гласуване води до по-голяма зависимост на ВСС от изпълнителната власт . 0| 4404 |30.03.2016 Миков: Кабинетът да прекрати войната срещу гражданите в здравеопазването . 0| 4159 |22.03.2016 Миков: БСП осъжда строго актове на варварство и тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads