Реклама / Ads
29| 5105 |12.05.2014 НОВИНИ

Миков: Може и да свикам, може и да не свикам извънредно заседание

.
Председателят на парламента Михаил Миков Източник: Булфото
Може и да свикам извънредно заседание за дискусия по вота на недоверие, а може и да не го свикам. Според правилника на Народното събрание, сроковете не текат по време на ваканция. Така че нищо чудно дебатите и гласуването да станат след изборите, тъй като депутатите вече практически нямат пленарни заседания.
 

Това коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков след проведената в НС публична дискусия за младежката безработица.

Всичко е въпрос на правно тълкуване, уточни Миков и призова да се изчака, за да стане ясно дали ГЕРБ ще внесат изобщо вота. От партията на Бойко Борисов обявиха, че ще внесат искането и мотивите си още в петък, но все още няма входиран документ в деловодството на парламента. Днес депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че ще внесат вота до края на седмицата.

Намаляване на младежката безработица отчете българският парламент пред еврокомисаря по европейските въпроси Ласло Андор. Не очаквахме такъв интерес, когато парламентът е във ваканция, подчерта председателят на 42 НС Михаил Миков при откриването на разговорите.

Бяха положени много усилия за справяне с трудностите от кризата в редица страни членки на ЕС, подчерта в хода на дискусията депутатът от левицата Деница Караджова. По думите й за ефективен изход от кризата трябва да се търси баланс между мерките, целящи фискална дисциплина и мерките, целящи икономически растеж. Важни са мерките, свързани с малките и среди предприятия и достъпа им до финансов ресурс, убедена е Караджова.

Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова на свой ред изтъкна, че младежката безработица остава предизвикателство за 42 НС, но все пак отчете пред Андор, че младежката безработица намалява. До март тази година безработните младежи до 29 години са над 73 000. За сравнение със същия период на миналата година те са били над 80 000.

От началото на година 10 176 младежи до 29 години са започнали работа. Оставаме с огромно внимание за тези проблем, подчерта Нинова и увери еврокомисаря, че се работи за неговото разрешаване.

Комисар Андор повтори казаното пред премиера Орешарски, че дългата финансова и икономическа криза вече е зад гърба ни. Проблем обаче остава безработицата, която е 11% в ЕС, а в еврозоната е приблизително12%. Това са нива, които са неприемливи, категоричен бе той.

Младото поколение бе силно засегнато в последните няколко години, обясни Андор. Стартирахме серия от инициативи, свързани с младежката гаранция, подчерта той. Има нужда от нови подходи, от преосмисляне на пазара на труда, смята еврокомисарят.

Според него е нужно ново качество на образованието, което трябва да отговаря на нуждите на пазара на труда. Голямата част от безработицата, особено младежката, е свързана с рецесията. Нужна ни е, по думите му, по-силно подкрепяща фискална политика, която да допринесе за преодоляване на дисбалансите в Европа и еврозоната, така че страните да излязат по-силни от кризата.

Все още има какво да се направи по отношения на пазара на труда, убеден е еврокомисарят. Страната ни, по думите му, ще получи допълнителен финансов инструмент за справяне с безработицата.

Еврокомисарят настоя и за интеграция на ромите и хората с увреждания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6060 |07.05.2014 Бареков: Можем да сме първи на евровота . 18| 4717 |05.05.2014 Явор Гечев: ЕК може да ни глоби с 3 млн. лв. заради луксозни джипове . 59| 6483 |30.04.2014 Станишев: България не може да разчита на нископлатен труд . 14| 5394 |27.04.2014 Дуалната система може да е реалност, уверена е Клисарова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads