Реклама / Ads
3| 8186 |13.10.2023 ИНТЕРВЮ

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Ако Израел предпазва своите граждани с ракети, то ”Хамас” предпазва своите ракети с хора

.
Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи Източник: БГНЕС
Има едно много добро сравнение - ако Израел предпазва своите граждани с ракети от нападение, то ”Хамас” предпазва своите ракети с хора. ”Хамас” в последните 40 г. се е окопал сериозно в ивицата Газа. Прокопани са множество тунели. Все пак те имаха квазидържава, имаха своя полиция, имаха свои министерства, училища, джамии под свой контрол, така че съответно те могат да се прикриват в граждански обекти и оттам да обстрелват настъпващата израелска армия.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев по повод на войната в Близкия изток между Израел и "Хамас".

 

Вижте и цялото интервю:

 

Г-н Керемедчиев, как нововъзникналият военен конфликт ще се отрази на глобалната геополитическа обстановка?

 

 

След Първата и Втората световна война, в които видяхме глобални конфликти, които засегнаха целия свят и нямаше държава, която да не е ангажирана с тях, в съвременни дни вече наблюдаваме една промяна - регионални конфликти изведнъж прерастват в глобални. Примерът от последните години е войната в Украйна, в Нагорни Карабах - и двете ситуации възникнаха като регионални конфликти, но се разраснаха до глобален мащаб. Включиха се всички суперсили и страни, които заемат позиции.

 

Виждаме и че войната, която Израел обяви на "Хамас", също има всички наченки да прерасне от регионален в глобален конфликт. Защото все повече играчи на световната сцена започнаха активно да се намесват в конфликта. Разбира се, започна се със САЩ, където за разлика от подкрепата за Украйна, при която има лека резервираност от страна на Републиканската партия, подкрепата за Израел е абсолютно безусловна. САЩ застават напълно зад Израел и политиката, която води в момента. Те изпращат едни от най-мощните си самолетоносачи в Средиземно море, т.е. демонстрират пълната си подкрепа на Израел. От друга страна, разбира се, стои Иран, който печели максимални дивиденти от увеличаването на ескалацията на напрежението в региона. Защото по този начин реално се прекратява възможността за сближаване на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Това е нещо, което много притесняваше арабския и мюсюлманския свят. По този начин ще се запази силата и статуквото на проиранските ислямски организации, които се финансират и въоръжават предимно с помощта на Иран.

 

Каква е ролята на Иран и Русия в конфликта?

 

 

Иран открай време е един от водещите спонсори на всички ислямистки движения, които са насочени срещу Израел. Като започнем от "Хамас", "Хизбула", "Ислямски джихад" и всички други групировки, които се намират в Ливан, Сирия и Западния бряг. Така че организацията, която се прави, и компонентите, които се доставят за сглобяването на тези хиляди ракети, които се изстрелват и от "Хизбула", и от "Хамас", към израелска територия, са произведени в Иран. Иран вече има и още едно силно оръжие - след договорка с правителството на президента Байдън за освобождаване на пленени и държани в ирански затвори американски граждани срещу разблокирането на 6 млрд. долара ирански риали. Както каза един републикански сенатор, в момента Иран има 6 млрд. повече възможности да финансира своите структури, които се борят против Израел.

 

От друга страна затоплянето на отношенията между Саудитска Арабия и Израел - посещението на двама израелски министри в Рияд - което беше безпрецедентно - в крайна сметка пък превръща Иран в основен защитник на палестинците и тяхната кауза и всъщност придърпва към себе си тези военни фракции, които се борят срещу Израел. Така че Иран определено печели дивиденти от тази ескалация, на която сме свидетели към момента. Защото, в крайна сметка, колкото повече бъде нападан Израел и колкото повече той се отбранява, толкова повече това влиза в интересите на Иран.

 

Що се касае до Русия, не мога да твърдя, че Руската федерация има пряка намеса в това, което се се случва в Израел. Но при всички положения това преместване на фокуса на световната общност от войната в Украйна към войната в Израел, разбира се, е от полза за Русия. Все пак САЩ изсипаха 100 млрд. долара в подпомагането на Украйна. Сега конгресмените гласуваха единодушно увеличаването на военната подкрепа за Израел - 8 млрд. долара. В крайна сметка, тези средства можеха да отидат в Украйна. Така че се вижда, че преместването на фокуса на световната общност към случващото се в Израел помага на Украйна да продължи своите военни действия извън натиска на опониращите страни членки на НАТО и най-вече САЩ.

 

 

Назрява заложническа криза. Стотици граждани са в плен. Как може да се разреши тя?

 

 

В момента "Хамас" би искал да преговаря за освобождаването на заложниците, защото те са го правели и преди. Отварям една скоба - за последните 17 г. има само един пленен израелски войник от "Хамас", който беше изтъргуван, разменен, за арестувани палестинци. В сегашната ситуация говорим за стотици граждани и то не само израелски. Има граждани и на други държави, в това число и на САЩ. Така че "Хамас" определено би искал да преговаря с Израел за размяната на тези пленници. За момента обаче няма разговор от страна на израелското правителство. По-скоро самите "Хамас" твърдят, че от ракетните удари, които извършват постоянно израелските военновъздушни сили, част от тези заложници са загинали. Т.е. намаляват възможностите за преговори.

 

Така че, да, "Хамас" би искал да изтъргува тези заложници срещу огромен, непропорционален брой арестувани палестински активисти, които лежат в израелски затвори, но за момента няма такова желание за преговори от страна на Израел. За съжаление, ако израелската армия предприеме сухопътна операция в следващите дни, това означава, че голяма част, ако не почти всички заложници, сигурно ще бъдат от първите, които ще загинат. След това ще се премине към доста сериозни жертви - и цивилни, и военни - от двете страни на бойните действия.

 

Има ли непосредствена опасност за България от назрелия конфликт?

 

 

Непосредствена опасност няма, но определено има опасност, която се таи най-вече към цяла Европа от очакваните бежански потоци. Само за последните 4 дни над 180 хил. палестинци са поискали да избягат от ивицата Газа. Те наистина няма къде да отидат, освен през пункта, който е с Египет - ГКПП "Рахаф". Така че ако Египет склони да отвори границите си за бежанците, много е вероятно при сухопътна операция тези бежански потоци да се увеличат до близо 1 млн. палестинци. Което означава, че след тяхното приемане в Египет, те много вероятно ще потърсят своя път и извън Египет - през Средиземно море към Италия, Гърция и след това към страните от Западна Европа.

 

Видяхме това и при войната в Сирия - стотици хиляди, да не кажа милиони бежанци тръгнаха по този път. Опасността се крие в това, че както и при предишните войни, е много вероятно в бежанските потоци да бъдат инфилтрирани и прикрити ислямистки бойци. Видя се, че това се случи, така че клетките на ислямистките групировки в Централна Европа получиха доста сериозна подкрепа. Много е възможно и при този голям бежански поток, който се очаква, в крайна сметка да се повдигне и нивото на опасност, което може да бъде налице при преминаването на такива прикрити ислямистки бойци през България в това число към Европа.

 

Как виждате развитието на световния тероризъм след събитията в Близкия изток? Може ли да наблюдаваме възход на джихада? Очаквате ли да се активизират структурите на "Хизбула"?

 

Ако влезем в ретроспекция, ще видим, че всъщност "Хамас" е групировка, която дойде на власт 2006 г., отхвърляйки редовното правителство, което всъщност е признато от световната общност и най-вече от Израел за водене на мирни преговори. Налице е, разбира се, конкуренция между "Хамас", "Хизбула" и останалите ислямистки групировки. Нека да отбележим, че всъщност "Хамас" излезе от "Мюсюлмански братя", базираното в Египет ислямистко движение. Т.е. "Хамас" има много по-различен генезис от останалите групировки, които съществуват и участват активно в агресивните действия спрямо Израел.

 

Така че по-скоро за момента се вижда как "Хамас", както действаше и "Ислямска държава", не намира огромна подкрепа в действията си от арабските и мюсюлманските държави. Но оттук нататък действията на Израел могат да предизвикат разрастване на конфликта, защото при една евентуална сухопътна операция за ново окупиране на ивицата Газа нещата ще се усложнят.

 

От 2.3 млн. палестинци в ивицата Газа - 50% от тях са под 18 години. Говорим значи за млади момичета и момчета - в тази ситуация възможността за цивилни жертви нараства значително. Има едно много добро сравнение - ако Израел предпазва своите граждани с ракети от нападение, то "Хамас" предпазва своите ракети с хора. "Хамас" в последните 40 г. се е окопал сериозно в ивицата Газа. Прокопани са множество тунели. Все пак те имаха квазидържава, имаха своя полиция, имаха свои министерства, училища, джамии под свой контрол, така че съответно те могат да се прикриват в граждански обекти и оттам да обстрелват настъпващата израелска армия. Вдигането на броя на цивилните жертви всъщност може да доведе до много яростна реакция от мюсюлманския и арабски свят. Много е възможно Арабската лига да излезе с много силна критика към Израел. Също е силно вероятно и ислямски лидери да обявят начало на съпротива срещу Израел.

 

Така че в момента всичко е в ръцете на израелската армия. Те, както се вижда, и затова не започнаха мълниеносна операция по земя. Напротив, те изчакват, за да направят своята стратегия така, че сухопътната операция да мине при възможност с по-малко цивилни жертви и това да не взриви допълнително арабския свят, който следи много внимателно процесите в Газа.

 

Каква е Вашата прогноза, колко дълго ще продължат военните действия?

 

 

Със сигурност ще продължат седмици, а може би дори и месеци. Нещата много зависят от следващите действия на израелската армия. Разбира се, "Хамас" няма да престане със своите атаки срещу Израел, групировката продължава да изстрелва ракети. В крайна сметка и това се изисква от новосформираното коалиционно правителство под ръководството на премиера Нетаняху - изкореняването на "Хамас". Това може да се случи изключително трудно поради тяхното инфилтриране във всяка една част на ивицата Газа. Самите командири на "Хамас" казаха "Толкова години ние сме невидими за вас, не можете да ни откриете", което наистина е така. Има множество опити за тяхното елиминиране, които са претърпели неуспех.

 

При една тежка сухопътна операция с много жертви вероятно този конфликт ще се разрасне и ще стигне до различни части на Ливан, където "Хизбула" би използвала това настъпление на израелската армия, за да предприеме атака. Много е възможно да се активират и ислямистки милиции в Сирия. Неслучайно имаше телефонен разговор между емира на Обединените Арабски Емирства и президента на Сирия Башар Асад, в който ОАЕ предупредиха директно Асад да не се намесва в този конфликт. Това означава, че арабските държави се притесняват от ескалиране на конфликта, от излизането му извън границите на Израел и палестинските територии. Така че, отново казвам, всичко зависи оттук нататък от последващите действия на израелската армия.

 

"Хамас" успешно си свърши своята работа - максимален брой пленени войници и цивилно население, максимално поразяване на цели и нараняване на израелските граждани. Те се поставиха като един от лидерите на съпротивата срещу Израел. Тяхната цел до момента е свършена. Оттук нататък те могат само да понасят последиците, които ги понасят не само те, но и целия палестински народ. Всяка атака на "Хамас" завършва с огромен брой цивилни жертви и разрушения в Газа.

 

Какво провокира агресията на "Хамас" точно в този момент? Има ли някаква символика зад действията на терористите?

 

 

Има няколко предпоставки. Едната е споразумението, което беше подписано между САЩ и Иран, посредством което на Иран се предоставят тези 6 млрд. долара, които те биха използвали за увеличаване на своята подкрепа към такъв тип организации като "Хамас". Втората е това, че стартираха преговори между израелското правителство и украинското правителство за това Израел да предостави част от своята противовъздушна отбрана на Украйна с оглед на идващите зимни месеци, в които въздушните атаки с дронове биха били много по-силни, отколкото през лятото. Разбира се, тази атака и въвличането на Израел във войната с "Хамас" ще прекрати временно тези преговори.

 

Но не на последно място, затоплянето на отношенията между Саудитска Арабия и Израел беше ключов фактор за започването на тези действия. Саудитска Арабия все пак е държавата, в която са ситуирани двете свещени места за мюсюлманите - Мека и Медина. Това е най-силната арабска държава, която ако установи отношения с Израел, ще бъде последвана от други арабски държави от Близкия изток, от Персийския залив. Саудитска Арабия излезе с официално съобщение, че наблюдава много внимателно как се развиват военните действия в ивицата Газа и особено се притеснява от нарастващите цивилни жертви, т.е. видимо е, че това затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел в момента остава в един по-бъдещ етап.

 

Интервю на Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9043 |12.10.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Нашите "конституционалисти" изпитват погнуса от правата на човека, защото не ги познават . 11| 8474 |11.10.2023 Петър Чолаков за ФрогНюз: Сглобката става все по-тясна за ПП-ДБ. Ако се представят добре на изборите, може и сами да излязат от нея . 1| 5520 |11.10.2023 Ивайло Иванов пред ФрогНюз: Евентуална намеса на “Хизбула” във войната е голямата опасност . 5| 5803 |10.10.2023 Проф. Чуков за ФрогНюз: България трябва да се съобрази с икономически рискове, потенциални бежански потоци и опасности от терористични актове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads