Реклама / Ads
3| 4295 |07.08.2024 НОВИНИ

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: С избора на Яхия Синуар Хамас показва, че е далеч от унищожението си

.
Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев Източник: БГНЕС
"Това, че беше избран Яхия Синуар за ръководител на Хамас означава две неща. Първо, че Хамас ще продължи пътя си на тотална конфронтация с Израел и няма да промени по никакъв начин своята политика, независимо от развоя на събитията в ивицата Газа и войната, която те водят срещу израелската армия. От друга страна, по данни на американското разузнаване се видя, че информацията за това, че Хамас в Газа са унищожени, която предостави израелската армия, е далеч от истината."
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи, дипломат и международен анализатор Милен Керемедчиев. Вижте и цялото интервю:

 

Г-н Керемедчиев, Хамас има нов ръководител – Яхия Синуар. Той зае поста на убития Исмаил Хания. Какво знаем за него, наистина ли е толкова хладнокръвен, колкото го описват? Смята се, че именно той е бил едно от главните действащи лица в планирането на нападенията срещу Израел на 7 октомври.

 

Това, че беше избран Яхия Синуар за ръководител на Хамас означава две неща. Първо, че Хамас ще продължи пътя си на тотална конфронтация с Израел и няма да промени по никакъв начин своята политика, независимо от развоя на събитията в ивицата Газа и войната, която те водят срещу израелската армия. От друга страна, по данни на американското разузнаване се видя, че информацията за това, че Хамас в Газа са унищожени, която предостави израелската армия, е далеч от истината. Всъщност, от 28 бригади на Хамас в Газа едва 3 са напълно унищожени. 8 са с намалени функции и боеспособност, но останалите са в пълна бойна готовност, което показва, че операцията на израелската армия в ивицата Газа е далеч от приключване. И това, че Яхия Синуар се намира в Газа и ръководи съпротивата на оставащите бойци на Хамас срещу Израел показва, че те със сигурност не са претърпели толкова катастрофално поражение, каквото досега им се описваше от израелската армия.





Всъщност, тяхната тактика да се прикриват в цивилни обекти и техните бойни щабове да бъдат под болници, да изстрелват ракети от гъсто населени места и жилищни райони, доведе до големият брой цивилни жертви и съответно връщането на общественото мнение срещу Израел и натискът, който се оказва от все повече западноевропейски държави (както и САЩ и Канада) относно това Израел да намали или спре своята операция в ивицата Газа. Така че в момента цялата стратегия на Хамас работи в тяхна полза. Те видимо не са унищожени. Да, отслабени са, но с избора на Синуар Хамас показва, че е далеч от унищожението си.

 

Иран и Хизбула се зарекоха да отмъстят за смъртта на Исмаил Хания. Според Вас, ще има ли в скоро време действия от тяхна страна в тази връзка?

 

Да, със сигурност. Защото, всъщност, даже и назначаването на Масуд Песешкиан, който е новият президент на Иран, който се смята за умерен и реформатор, всъщност не му дава възможност да покаже своята умереност. При всички положения ударът, който Иран получи върху своето реноме е огромен, затова, че те позволиха това убийство да се случи на тяхна територия. Със сигурност можем да говорим, че ще има отговор, който по всяка вероятност ще бъде доста по-силен и масиран, в сравнение с този, който ние видяхме през месец април. Ако направим паралел с месец април, когато Иран изстреля над 300 ракети и дронове към Израел, тогава на тях им отне 13 дни, за да вземат решение за тази атака. Предупредиха САЩ предварително, така че имаше известна предварителна информация за това. И съответно, защитниците на Израел - като САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Йордания и Саудитска Арабия - имаха време да се подготвят за това нападение. Сега това няма да бъде така. Нападението ще бъде изненадващо. При всички положения ще се използват много голям брой ракети и е силно вероятно всъщност те да не излизат само от иранска територия.





Това че Саудитска Арабия снощи предупреди Иран, че няма да пропуска нито една ракета или дрон да премине над нейна територия, показва, че нейното съобщение е изпратено не толкова към Иран, а по-скоро към хутите, които, изстрелвайки своите ракети и дронове, ще трябва да преминат над саудитска територия. Това показва, че Иран се подготвя за масирана атака от няколко свои територии - една от тях е разбира се, територията на Иран. Но е много вероятно иранските и проиранските милиции в Ирак, както и в Сирия, така и Хизбула и хутите да извършат контролирани нападения едновременно с голям брой ракети. Нещо, което наистина би могло да затрудни максимално противовъздушната отбрана на Израел. Затова, разбира се, САЩ изпращат в момента толкова сериозна подкрепа по вода и въздух към Израел. По всяка вероятност Иран ще цели по-скоро военни обекти, инфраструктури на военните - летища, командни центрове, казарми и пунктове на израелската армия. При всички положения ще се стреми да не се засягат цивилни обекти, за да не се увеличи допълнително напрежението между Израел и Иран.

 

Каква ще бъде реакцията на Израел след избирането на новия лидер на Хамас - да очакваме ли удари в близко бъдеще? Имат ли достатъчно военни ресурси израелските сили да водят война и срещу Иран, и срещу Хизбула?

 

Всъщност слабата и непостоянна външна политика на САЩ за последните 4 г. доведе до това Иран да се превърне от силен регионален играч в световна заплаха. Иран успя за тези 4 г. да създаде свой прокси армии, които са наистина впечатляващи като размер. Нека отбележим, че Хизбула има над 200 хил. военни. В допълнение, Хизбула е и представена парламентарно в Ливан. Т.е. те са част от ръководството на Ливан. Което означава, че Иран всъщност държат конците и на политическото ръководство на Ливан и съответно могат да активират и много по-сериозни настъпателни действия от Ливан не само от зоните на Хизбула. Да не говорим за укрепването на хутите, които водиха 8-годишна война със Саудитска Арабия и водената от тях коалиция и успяха успешно да отблъснат една от най-въоръжените държави в света - разбира се, отново с помощта на Иран. Т.е. пипалата на иранския режим преминават през целия Близък изток и те представляват сериозна и реална заплаха не само за региона - както се видя през ударите на хутите по търговски кораби - и за световната икономика. Така че възможностите на Иран са сериозни, но при всички положения смятам, че нито Иран, нито Хизбула биха искали да започнат пълномащабна война с Израел, защото в крайна сметка това ще доведе до множество жертви и от двете страни, съответно до сериозно социално напрежение, и, имайки предвид все пак крехката иранска икономика, която е под тежки санкции, може да доведе до допълнителни икономически затруднения.





Що се касае до Хизбула, да, те в момента контролират голяма част от политическия живот на Ливан, но в крайна сметка - не изцяло. Там има и други мюсюлмански групировки, да не говорим за християнското присъствие, така че започването на пълномащабна война с Израел може да доведе и до нова гражданска война в Ливан, която в момента също е на ръба на финансовия колапс. Така че за това Иран в момента бавят своят отговор и ще го направят по начин, по който да покажат сила, от една страна, но от друга страна да не ескалират конфликт, който да прерасне в пълномащабна война.

 

В неделя говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че Вашингтон е изпратил послания по дипломатически канали, в които призовава страните в региона да кажат на Техеран, че ескалацията в региона "не е в ничий интерес". С оглед и на предстоящите президентски избори, как ще реагират САЩ, ако се разрази пълномащабна война в Близкия изток?

 

Има двама кандидати за президент в САЩ - Камала Харис и експрезидентът Тръмп. Те имат съвсем различна политика относно Израел. Видимо е, с оглед на посещението на Нетаняху в САЩ, който се срещна с вицепрезидента Харис и беше посрещнат доста хладно от нея. Тя все пак се поддава на тези леви настроения и движения, които оказват натиск върху кабинета на Джо Байдън за това САЩ да намалят или да прекратят помощта си за Израел. От другата страна стои Тръмп, който показва безрезервната си подкрепа към Израел, нещо, което Съединените щати по принцип многократно са заявявали. Така че идните президентски избори в САЩ ще покажат по какъв път ще тръгнат те - във външнополитически план. Дали за затопляне на отношенията с повече мюсюлмански и арабски държави или ще продължат твърдо да бъдат поддръжник на Израел в Близкия изток и по този начин да бъдат основният му гръб при евентуална конфронтация с арабските държави.

 

По непотвърдена информация Русия е предоставила на Иран едно от най-мощните средства за електронна война, системата "Мурманск". Нейният обхват на действие е до 5000 км. Наблюдава се и интензивен трафик на руски военни транспортни самолети ИЛ-96 до Техеран. Как бихте коментирали тези действия от страна на руснаците?

 

Русия разчиташе в началните месеци на войната в Украйна на дроновете, които получаваше от Иран. Те всъщност помогнаха за настъплението на руската армия. А близките отношения между Иран и Русия са видими. Защото Русия търси партньори икономически от една страна, от друга страна партньори в продължаващата война в Украйна. Така че както Иран помогна на руската армия в първите важни месеци на бойното поле в Украйна, така в момента Русия се опитва да помогне на Иран вървейки на ръба на бръснача относно нарушаването на санкциите към Ислямската република. Така че Русия ще продължава да подпомага Иран, но, разбира се, тя не би искала по никакъв начин да бъде включена в разрастващия се конфликт между Иран - САЩ или Иран - Израел. Така че тук говорим само за военна помощ, такава, каквато те получиха преди 2 г. и в момента просто връщат жеста.

 

Късно в понеделник говорител на Съединените щати потвърди, че "няколко" американски военни са ранени при ракетно нападение срещу военна база в Ирак. Отговорност за нападението поеха проирански бойци, а след него се засилиха опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток. Да очакваме ли по-нататъшна ескалация на напрежението?

 

Не за първи път проирански милиции атакуват американски военни бази. Нека отбележим, че при убийството на Касем Сюлеймани, един от най-високопоставените генерали на Иранската гвардия всъщност имаше такива нападения от иранска територия с цел отмъщение. По мое мнение, това са спорадични сблъсъци, американската армия там е свикнала с тях, но не смятам, че това би довело до въвличането на Съединените щати във въоръжен конфликт на страната на Израел.





САЩ ще продължават да подпомагат израелската противовъздушна отбрана и с тяхна помощ израелските сили за отбрана ще се опитат да прихванат и неутрализират 100% от предстоящите ракети и дронове, които ще бъдат изпратени към тяхна територия. Нека да кажем, че пък и с помощта на Русия, която получава Иран, той пък би могъл този път, за разлика от април месец, да бъде много по-точен и много по-силен в своя отговор. Това означава, че е много вероятно всъщност ракети, изстреляни от Иран, все пак да поразят своите цели. Това би довело до допълнително покачване на напрежението, най-вече във военния кабинет на премиера Нетаняху, който той разформирова след излизането на своя политически партньор Бени Ганц и в момента управлява почти еднолично следващите военни действия на израелската армия, подпомаган единствено от своите съветници.

 

Интервю на Георги Камарашев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2188 |07.08.2024 154 депутати "за", 8 "против", 9 "въздържал се" - забраниха със закон говоренето за полова идентичност в училище . 8| 7109 |07.08.2024 Българският самурай на транспорта Гвоздейков сан се вихри при Горно Камарци. Бай Тошо би се възхитил . 0| 2171 |07.08.2024 Пучдемон, който е в изгнание от 7 години, планира да се завърне утре в Испания . 16| 2847 |07.08.2024 "Непобедимата и легендарната" цял ден не успява да изтласка украинските бойци от Курска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads