Реклама / Ads
2| 4174 |10.01.2024 НОВИНИ

Милен Любенов: И казусът със София ще влезе в преговорите за ротацията и регулаторите

.
Милен Любенов
Изглежда, че казусът със София ще бъде обвързан с целия пакет от разговори и преговори, свързани с ротацията и регулаторите, който можем да определим като опит за наместване на пластовете в управляващото мнозинство. Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
 

"След местните избори намаля интензитетът на нападките между основните политически партии в мнозинството в Народното събрание, но не и в София. ... Съществуващите дисбаланси, с които започна това правителство преди 7 месеца, продължават да стоят и една от целите на партиите, особено на ГЕРБ, е да коригира тези дисбаланси", коментира той.


"Ако влязат ярки партийни фигури, това означава политизация на органи, които трябва да бъдат независими. Същото се отнася и за Конституционния съд, като се чуват имена на евентуални кандидати, политизация и партизация на КС, ще бъде подвластен на политическите партии. Имената, които чуваме, особено от ГЕРБ - не може председател на парламентарна група (Десислава Атанасова - б.р.) да бъде издигнат за конституционен съдия. Трябва все пак да мине някакво време, защото и сега има политици в КС. Скокът от парламентарната банка в КС сега ще е много директен и това е проява на лош вкус".


Според Любенов въпросът кой ще бъде председател на Народното събрание е второстепенен и не може да породи някакво съществено напрежение.


"Моята прогноза за 2024 г. е, че няма да има предсрочни парламентарни избори, независимо от резултатите на европейските през юни. А на тях не очаквам някаква съществена промяна на електоралните нагласи по отношение на позициите на основните партии", каза в заключение политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7094 |10.01.2024 Проф. Николай Найденов: Качих се до Альоша, и минах покрай паметника на Левски. Срам ме е! . 11| 4311 |10.01.2024 Карадайъ се появи, заплашва да съди журналисти и анализатори заради "внушения" и "откровени лъжи" . 0| 4064 |10.01.2024 Стартира 17-ото издание на конкурса за фотография и рисунка, посветен на Световния ден на водата . 0| 4078 |10.01.2024 Предлагат промени в шофьорските курсове - за зимните месеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads