Реклама / Ads
7| 3815 |06.01.2022 НОВИНИ

Министър Божанов: Здравната карта ще е част от личната

.
Божидар Божанов Източник: стопкадър, bTV
Министърът на електронното управление заяви, че здравната карта ще е част от личната. Дали българските граждани ще трябва да си вадят нов документ и най-вече дали той ще бъде субсидиран от бюджета, ще стане ясно, след като Божанов обсъди това с финансовия министър. Божидар Божанов заяви и че се очаква въвеждането на електронно направление и здравен запис.
 

"Реших отрано да сложа червения флаг и да кажа, че следя, чувам, получавам информация, когато някой се представя от мое име. Смятам, че това не е редно и създава лошо име на министъра. Тръгват слухове - "ама той иска да постави свои хора", искам да кажа публично, че не го правим така", каза министър Божанов в предаването "Лице в Лице" по БТВ.

 

"Трябва да променяме държавата си. В IТ-сектора, от който идвам, е уютно, спокойно, с високи доходи, но ние не живеем на един изолиран остров, защото имаме здравна, образователна система, всичко около нас е държавата и моята мотивация е да помогна чрез това, в което съм добър - електронното управление и новите технологии, да подобрим държавата си. Напредък има, ако сравним с 2000 г. например - има повече електронни услуги, но това не е достатъчно, трябва да променим малко и мисленето. Дори когато правим информационни системи в момента, те приемат сканирани документи, изискват печат върху документите. Това желание е да се върнем към хартията, ако може", добави той.

 

"Отпадането на удостоверителните услуги, които по груби сметки представляват около 70% от взаимодействията между гражданите и бизнеса от една страна и администрацията от друга са такива, че една администрация удостоверява едни данни и ти го занасяш в друга администрация. Тези неща трябва да отпаднат и дори в момента има техническата възможност за това. Просто трябва да се променят правилата, да се каже - от утре спирате да искате това от гражданите. Връзката я има, а си го искат на хартия, защото така пишело в една наредба или вътрешни правила. Малки промени в системата ще дадат възможност администрацията да не изисква удостоверения", каза още Божанов.

 

Относно електронния запис министърът обясни, че всеки пациент сам ще преценява до какво точно да има достъп лекуващите лекари. " Пациентът ще може да определи, посочи какво може да бъде видяно от мобилния си телефон. Но не можем да задължаваме хората да имат телефон." "Ограничението" на достъпа ще се осъществява главно заради защитата на личните данни.

 

"Електронното здравеопазване не лекува хора, но освобождава ресурс за медицинския персонал и правят системата по-ефективна. Със зравното министерство и лекарския съюз вече проведохме срещи и сме убедени, че това трябва да се случи изключително бързо" - твърди министърът.

 

"Може да отворим вратата за електронна корупция. Едни хора държат едни ключове и създават централизирана електронна корупция. Затова ще има фокус да не може никой  да извлича данни. Да спечелим така, че сме елиминирали хартиената корупция." - каза Божанов.

 

Относно "мъртвите души", фигуриращи в изборните листи, той коментира: "Според мен една от причините за “мъртвите души” е мобилността на гражданите, те не са мъртви, просто живеят другаде и не са казали на държавата, че е така. Електронната идентификация би им позволила това."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3043 |06.01.2022 Министър Николов: Ще има допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ . 5| 3241 |06.01.2022 Вътрешният министър: Борисов да каже коя е Мата Хари . 1| 3227 |06.01.2022 Екоминистърът плаши промишлените замърсители с тлъсти глоби . 6| 2897 |06.01.2022 ИТН и ”Възраждане” с искане вчерашното заседание на здравната комисия да бъде обявено за недействително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads