Реклама / Ads
0| 4807 |10.08.2022 НОВИНИ

Божанов: Голям субект ще удържи стабилността на управлението и геополитическата ориентация

.
Божидар Божанов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
„Бидейки първа политическа сила, ще дадем увереност на избирателите, че ще има стабилност, че най-накрая ще има един голям субект, който да удържи стабилността на управлението. Като бонус е, че този обект е антикорупционен, че ще държи и геополитическата ориентация на страната“, твърди бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

Според него следващата стъпка да избегнат фрагментираност и трудно намиране на съгласие, е да създадат един голям субект, който да има със сигурност първото място, да убеди много хора, че тази стабилност ще я има.

 

На въпроса как ще направят така, че да убедят хората да гласуват, Божанов отговори, че в кампанията това им е работата – да убедят хората не просто да гласуват за тях, а защото има смисъл дадат гласа си.

 

Той коментира какво са направили за тези 7 месеца на управление: „Стартирахме много процеси. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление. Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 г. досега. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да бъде публично и всъщност да се види кой за какво е харчил пари“.

 

Божанов сподели пред Bulgaria ON AIR, че със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините, защото редица проблеми на хартиеното гласуване се елиминират. СИК следва да контролира да не се снимат бюлетините. Около машината има само параван, от който се вижда, ако някой извади телефон. Другият проблем, който решава, са невалидните бюлетини.

 

„С машинното гласуване и сега го правим дистанционно-електронно в неконтролирана среда, имаме първото условие - електронната идентификация. Това ще е сигурният начин, че този, който се представя за някого, е именно той с мобилния си телефон, удостоверявайки, че не е някого другиго“, посочи Божанов.

 

Той обясни, че е решение на ЦИК в кой склад да стоят машините и че единственият потенциален упрек е за цената, която трябва да се плаща, тъй като складът е частен, а не държавен. Гостът каза, че не му е известно държавата да има достатъчно добре оборудван склад, който да покрива изискванията, а за да го оборудват, отново ще се наложи да се инвестират средства. От гледна точка на сигурността, според него може би е по-добре, когато изпълнителната власт не държи машините, а ЦИК, защото е независим орган.

 

„Някой да вземе една машина и да я манипулира, не може. Той трябва да разполага с частни ключове, които се намират в ЦИК в сейфове и самият достъпът до една машина не ни дава възможност да я манипулираме“, подчерта Божидар Божанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2629 |08.08.2022 Голям пожар край Св. Влас блокира пътя към морето. Огън край Карнобат изпепели къщи. Пламъци и на други места . 0| 2629 |07.08.2022 Диана Русинова: Повечето шофьори пътуват през нощта - тогава контрол няма и корупцията е голяма . 0| 2981 |05.08.2022 Николай Стайков: Изгонването на руски дипломати може би е най-голямата антикорупционна мярка . 0| 2931 |03.08.2022 Христо Иванов: Трябва ни голяма формация, която да заяви самостоятелно управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads