Реклама / Ads
0| 2393 |18.07.2023 НОВИНИ

Министър Галин Цоков обяви нов график за изпитите през учебната 2023/2024

.
Източник: стопкадър
Образователното министерство обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите през следващата учебна година.

Министър Галин Цоков обяви, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване. Той предвижда въпросните иазпити след 7. и 10. клас вече да се провеждат в различни дни.

 

По думите му това ще позволи на оценителите да се съсредоточат първо върху проверката на работите на учениците след седми клас.

 

„Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Ще изместим въпросните изпити със седмица напред, за да има повече учебно време за подготовка”, посочи Цоков.

 

„Тези промени в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, категоричен е министърът.

 

Той обясни и промените в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния минимум и подготовка и Наредбата, свързана с училищното образование. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишаване на квалификацията на учителите.

 

Министър Цоков заяви, че заплащането на образователните медиатори, вече е регламентирано. „Това стана възможно, благодарение на промяна в Наредба за финансиране на дейностите в образователните институции.

 

Тя позволява заплащането на стотиците образователни медиатори да се случва по-устойчиво. Досега те бяха финансирани основно на проектен принцип. Това важи както за училищата, така и за детските градини”, каза министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2423 |17.07.2023 Министър Калин Стоянов пред Грета Фенер: Сред основните приоритети е борбата с корупцията . 1| 2483 |17.07.2023 Премиерът Денков се срещна с Александър Везенков и министъра на спорта Димитър Илиев . 0| 2362 |17.07.2023 Министър Богданов: Износът на специализирана оръжейна продукция през 2022 г. е нараснал с 1,6-1,7 млрд. евро . 4| 2834 |16.07.2023 Министър Радев: 5 млрд. куб. метра газ могат да бъдат добивани от находище в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads