Реклама / Ads

0| 2502 |17.03.2022 НОВИНИ

Министър Генчовска: ЕС и НАТО са обединени, както никога преди

.
Теодора Генчовска Източник: БГНЕС
„ЕС и НАТО са обединени, както никога преди”. С тези думи се обърна министърът на външните работи Теодора Генчовска към посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО и ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас по време на работна закуска, на която бяха обсъдени широк кръг от теми, сред които многостранното сътрудничество, ситуацията в Украйна и актуалните събития в страните от Западните Балкани.

Министър Генчовска подчерта, че външнополитическите приоритети на България в контекста на настоящите драматични събития остават непроменени и дори важат с по-голяма сила. Членството на България в ЕС и НАТО е цивилизационен избор и основа на националната ни сигурност, както и гаранция за благоденствие и просперитет на нашите граждани, изтъкна външният ни министър. 

 

„Използвам случая да подчертая колко много оценяваме солидарността и единодушната подкрепа на Алианса в подсилването на Източния фланг на НАТО”, заяви в изказването си министър Генчовска и изрази силната подкрепа на България за по-нататъшното сътрудничество с НАТО в областта на сигурността и отбраната.

 

По отношение на ситуацията в Украйна, министър Генчовска заяви, че България се е присъединила към общите усилия на ЕС за предоставяне на хуманитарна помощ. Страната ни също така е отворила вратите си, за да приеме украински бежанци, като е адаптирала своите процедури, за да осигури необходимата помощ на пристигащите.

 

Mинистерството на външните работи пое водеща роля в защитата и евакуацията на български граждани и хора с българска етническа принадлежност от Украйна и Молдова, но също така и на всички украински граждани, търсещи убежище в нашата и други страни, заяви министър Генчовска. Тя съобщи пред дипломатите, че към този момент близо 3 000 български граждани са успешно евакуирани от Украйна.

 

По темата за страните от Западните Балкани, министър Генчовска подчерта, че България  продължава непоколебимата си подкрепа за тяхната европейската интеграция, основана на принципа на собствените заслуги. Интеграцията в ЕС е ключова за стабилността на региона и остава най-големият стимул за политически и социални реформи.

 

В провелата се за първи път от две години насам работна закуска участваха и заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова, Васил Георгиев и Ирена Димитрова, които представиха приоритетите си в поверените им ресори във външнополитическата сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2622 |17.03.2022 Военният министър на Украйна Резников: Ще спечелим войната! Но на каква цена? . 0| 2841 |16.03.2022 Проф. Кънчев: България има неясна позиция. Искаме да кажем, че сме в НАТО, но не сме чак толкова в НАТО... . 0| 2788 |16.03.2022 Членовете на НАТО са единодушно против затварянето на небето над Украйна . 0| 2788 |16.03.2022 Служители на НАТО: Путин вече търси подкрепление - бойци от Сирия и наемници
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ