Реклама / Ads
8| 6014 |18.08.2014 НОВИНИ

Министър Христосков: Военните и МВР ще плащат лични осигурителни вноски

.
Социалният министър в служебното правителство Йордан Христосков заяви, че ще има повишение на минималната заплата от 2015 г. Той е категоричен, че е необходима реформа в пенсионната система.
 

"Като служебно правителство си поставихме за цел да подновим работата на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система в България. В него няма да участват политици, тъй като навлизаме в предизборен период и не бих желал тази експертна дейност да получи политическа окраска".

"Привърженик съм на автоматичния механизъм за нарастване на гарантираните от държавата минимални доходи. Би трябвало като критерии да се използват макроикономически индикатори като нарастването на производителността на труда", посочи още вицепремиерът.

"Освен обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, трябва да се въведе автоматизъм и за начина, по който ще нараства максималният осигурителен доход. По всички въпроси ще бъдат подготвени варианти с разчети колко ще струват в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план", обещава той.

Христосков смята, че след като обективно расте продължителността на живота, е необходимо да има удължаване и на трудовия живот.

Запитан ще се върви ли към изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените той е категоричен, че поради по-бързото нарастване на очакваната продължителност на живота на жените, постепенно ще се стигне до изравняване.

Христосков допълва, че ако се върне доверието в осигурителната система, хората сами ще започнат да се осигуряват върху действителните си доходи и ще отказват да работят в сивата икономика.

"Целта на пенсионната реформа от 2000 г. е кумулативно от трите стълба да достигнем пенсия, която да е 70-80% от дохода, който човек е получавал през трудовия си живот. Само че такава цел е като саденето на орех. Плодът не идва веднага, а доста по-късно", коментира още социалният министър.

На дискусия по време на Консултативния съвет подлежат и други ключови теми: размерът на осигурителните вноски за първия и втория стълб на пенсионната система; вариантът държавните служители и работещите в специалните ведомства да плащат лични осигурителни вноски; условията за пенсиониране; възможностите за подобряване насъбираемостта.

Социалният министър представи днес екипа и приоритетите си в работата в следващите няколко месеца.

Основният приоритет на министерството ще бъде всички социални плащания да се изпълняват в срок. Сред другите приоритетни задачи, по които Христосков и неговият екип ще работят са смекчаване на проблема с безработицата и намиране на работа на дългосрочно безработни младежи и хора с увреждания, контролиране на спазването на трудово-осигурителното законодателство и прилагане на политика на плавно и внимателно извеждане на децата от институциите.

"Общо 1383 молби за еднократна помощ от 325 лева за пострадалите от наводненията в област Враца са приети до момента. Помощта е изплатена на 1131 човека, останалите молби се проверяват и предстои изплащане на помощта. Парите са за най-неотложни нужди - храна и дрехи", съобщи социалният министър на пресконференция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5563 |13.08.2014 Служебен министър: Земеделците ни губят до 10 млн. евро от руското ембарго . 12| 6884 |12.08.2014 Скандални назначения и в МОН. Министър Коларова прави проверки . 17| 5663 |12.08.2014 Хр. Мутафчиев става министър при бюджет за култура 2% от държавния . 3| 4573 |11.08.2014 Експерт: Няма законова необходимост да има министър на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads