Реклама / Ads
35| 5041 |14.03.2014 НОВИНИ

Министър Йовчев: Психичноболният мъж е ранен, но жив

.
Пред депутатите в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев потвърди официално, че един служител на реда е бил убит, а други трима са ранени при стрелба в Лясковец. Единият от ранените е в тежко състояние и се транспортира с хеликоптер към София, за да му бъде направена операция. Той разкри неизвестни до момента подробности около стрелбата.
 

Според информацията, с която разполага министърът, стрелецът Петко Савов Петков е с психически отклонения от 2011 година. За него се е грижела майка му. Петков е имал 2 ловни карабини и 2 ловни пушки. През 2012 години разрешителните му за тях изтекли и той подканен няколко пъти да предаде оръжието си.

През 2013 година е било взето решение за провеждане на операция за отнемане на оръжието на Петков. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) е изготвил план, а Петков е бил добре проучен. В последния момент, обаче, е взето решение операцията да се отмени,

Същевременно експерти изготвили профилна Петков и констатирали: „нарушено социално функциониране с враждебни нагласи, емоционално нестабилен,с прояви на агресивно поведение, което може да бъде насочено към служители на реда и случайни граждани”.

Вчера – 13 март, е издадена заповед за операцията в дома на Петков. В 00.00 часа днес е направен инструктаж на служителите. В 04.00 ч. е проведен повторен инструктаж в ОДМВР-Велико Търново в присъствието на окръжен прокурор.

Когато стигнали до дома на Петков, спецполицаите извикали към него: „Полиция, предай се!”. Той, обачем открил стрелба, при която са ранени двама полицаи.

Екипът се изтеглил назад и отново приканил Петков да се предаде. Тогава той заявил, че се предава, след което отново открил огън. При тази стрелба пред апартамента загинал единият полицай, а още един бил ранен. Когато униформените отговорили на огъня, те ранили психичноболния мъж. По думите на министъра, той е жив.

„Спазени са всички нормативни документи, спазени са процедурите, както и утвърдените практики на СОБТ”, увери Цветлин Йовчев.
Йовчев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5160 |14.03.2014 Бареков поиска оставката на вътрешния министър . 2| 6315 |12.03.2014 Зам.-министърът на здравеопазването поема НЗОК . 9| 6692 |07.03.2014 Министър ще оглави Сметната палата . 27| 5403 |05.03.2014 Цв. Йовчев: Оценяваме запасите на природен газ и нефт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads