Реклама / Ads
0| 2675 |09.01.2023 НОВИНИ

Министерството на електронното управление ще участва в разработването на европейска услуга

.
Министерството на електронното управление, представено чрез CERT България, е един от тринадесетте членовете на международния консорциум, който ще разработи нов по-сигурен компонент от интернет инфраструктурата на Европейския съюз, с наименование DNS4EU. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

В консорциума ще си партнират представители от десет страни членки на Съюза.

Проектът DNS4EU е част от визията на Европейския съюз за укрепване на цифровата независимост и ще се явява като алтернатива на DNS услугите, предлагани от неевропейски технологични гиганти. Основната задача пред Европейската комисия е да разработи проект, който да осигури защитата на данните на потребителите в цифровото пространство на Съюза, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за поверителност и сигурност.

 

Целта на мащабния проект DNS4EU е изграждането на сигурна, съвместима с европейските изисквания за поверителност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги. Макар и непознати за мнозинството потребители, DNS услугите позволяват сърфирането в мрежата да става чрез имена на домейни, вместо чрез т.нар. IP адреси, представляващи поредици от числа.

 

Европейската комисия планира да включи над 100 милиона души в новата, базирана в Европейския съюз, DNS интернет платформа. При разработването на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния сектор и доставчиците на интернет услуги с нови публично достъпни DNS сървъри. Услугата ще се предлага безплатно на гражданите и институциите, като ще бъдат и предлагани подобрени услуги за сигурност.

 

На 10 януари т.г. от 11:00 ще бъде проведена онлайн пресконференция от представители на консорциума, на която ще бъде представен проекта в повече детайли. Желаещите да я проследят могат да направят своята регистрация онлайн. През декември 2020 г. Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) представиха нова стратегия на ЕС за киберсигурност. Целта на тази стратегия е да се засили устойчивостта на Европа срещу киберзаплахи и да се гарантира, че всички граждани и предприятия могат да се възползват в пълна степен от надеждни услуги и цифрови инструменти. На 22 март 2021 г. Съветът прие заключения относно Стратегията за киберсигурност, в които подчерта, че киберсигурността е от съществено значение за изграждането на устойчива, екологична и цифрова Европа. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2789 |04.01.2023 Министерството на иновациите и растежа обяви 7 процедури за над 1 млрд. лв. в първите 6 месеца на 2023г. . 6| 3441 |03.01.2023 Илиян Василев: Снизходителността към корупцията ни ”наказа” с 12 години управление на Борисов . 5| 2642 |03.01.2023 Иванов: Вторият мандат е реалната възможност България да получи управление с ясна програмна посока и задачи . 0| 2847 |26.12.2022 Киберексперт предупреждава за спам при електронното пазаруване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads