Реклама / Ads
11| 4877 |26.10.2023 НОВИНИ

Мирчев: Радев се доразобличи като главен проводник на интересите на Путин в България

.
Ивайло Мирчев
"Президентът Радев удари безпрецедентно дъно днес като наложи вето на таксата от 20 лв./мВтч за пренос на руски газ, която приехме в парламента. С това свое действие Радев се доразобличи като главен проводник на интересите на Путин в България". Това заяви народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в социалните мрежи.
 

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

 

Последва отговор от министъра на финансите Асен Василев, който заяви, че Радев защитава Газпром.


"Тежко квичене настава всеки път, когато се резне някое руско кранче у нас - дали петрол, ядрено гориво, газ или оръжейни доставки драмата е тежка и съответните обслужващи лобисти късат ризи по телевизорите. В случая къса ризи главният лобист Радев, но не само по телевизора, а пред КС", пише още Мирчев във Facebook.


"Радев, обаче се е объркал - българският национален интерес е над руския. И колкото и да обича Путин, няма как това да е за сметка на България, поне докато е президент", казва още той.


"Таксата ще бъде прегласувана и въведена, а Газпром ще си плаща годишно по около 3 млрд. лв. за възможността да транзитира газ през България. Тези 3 млрд. лв. ще влизат в българския бюджет.

 

Реакцията на Радев не е породена от грижа за отношенията ни с Унгария и Сърбия или Северна Македония, защото тези страни получават газа по фикцирани цени на входни точки на собствените си граници, като транспортирането и всички разходи до там са грижа на Газпром и подобна такса не оказва никакво влияние върху крайната цена за тях. Таксата ще е за руската компания, която години наред задушаваше икономически България.


За Радев има и други лоши новини - смятаме да премахнем всяка зависимост, която имаме от Русия - от енергетика до армейско въоръжение. Тогава може би и самият Радев ще усети, че в СССР Брежнев отдавна не е на власт", посочва Мирчев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3678 |26.10.2023 Тагарев: България осъжда безмилостните атаки на Хамас и подкрепя Израел . 3| 3785 |26.10.2023 Денков: България има проблем с дезинформацията . 13| 8783 |26.10.2023 ”Нито куршум повече”. Защо премиерът на Словакия Фицо мрази Украйна? . 0| 3790 |26.10.2023 Работник загина след падане от 18 метра в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads