Реклама / Ads
27| 4641 |10.02.2015 НОВИНИ

Митов: България няма да воюва, но говоренето е опасно

.
Даниел Митов
Опозицията трябва да започне да се държи малко по-отговорно, заяви по БТН външният министър Даниел Митов и отрече Русия да е заплаха за националната сигурност на България. Голямата опасност за България идва от създаването на истерия от това, че ще воюваме с някого. Ние търсим пътища за мирно решаване на конфликта.
 
Санкциите не спасяват, но и не отнемат живот. Те са единственият инструмент, с който Европа може да притисне Русия, но те работят във времето; трябва да им се даде време.

Трябва примирие, да спрат да умират хора. Ключът за подобен развой е у Русия, но и в целия формат на преговорите. България не желае да воява с никого. Как един координационен център на НАТО може да е заплаха, попита той и каза, че такива учения са провеждани и преди, машините идват и си заминават. По никакъв начин не сме заплаха, заплахата е постоянното говорене и насаждане на паника у населението, посочи Митов.

Няма противоречие между позициите между позициите на Вашингтон, Париж и Берлин, каза министърът и настоя, че това е официална позиция и политика. Води се дебат за това, дали да се помага на Киев с оръжие, но се посочи, че се залага на мирните преговори. Важното е да се приложи договореното, каза Митов. Никой не иска европейските държави да се намесят със сила в Украйна, каза той. След утрешния ден ще се видят конкретните параметри на споразумение, което може да бъде постигнато и ако то се подпише.

МнВР отдавна следи проблема и заради бесарабските българи. Ние сме адресирали проблема и Украйна е настояла да спазва пропорционалност при мобилизацията. България подготви мерки за помощ на сънародниците ни там, каза той. В т.ч. влиза издаването на визи бързо и с облекчен режим за сънародниците ни, които считат, че животът им е заплашен. В момента нямало кой знае какъв наприв, но България отваря врата и се грижи за тези хора. Подготвяме хуманитарна помощ конкретно и за нашите сънародници, изреди Митов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4331 |10.02.2015 АБВ предложи декларация за неучастието на България във военни действия в Украйна . 5| 4493 |10.02.2015 МВнР: България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна . 7| 4467 |10.02.2015 АБВ: България да не се меси в конфликта в Украйна . 37| 6128 |09.02.2015 Присъдата на Цветанов няма да издържи пред ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads