Реклама / Ads
8| 4474 |13.11.2014 НОВИНИ

Митов: Още има опасност от нова Студена война

.
Даниел Митов
Установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите беше нарушен като допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки. "От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза министърът на външните работи Даниел Митов.
 

В този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства, заяви външният министър. За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

 

По думите му, променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс. Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство. Не е изключена и опасност от започването на нова Студена война. Тези условия ще окажат влияние на развитието на отношенията с Русия и вероятно ще доведат до фундаментални промени в настоящата и бъдещата архитектура на европейската сигурност, посочи Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5027 |12.11.2014 Нова факла: 30-годишен се самозапали пред бременната си жена, имал мания за преследване . 0| 4267 |12.11.2014 ДКЕВР не вижда основание за поскъпване на газа . 0| 4643 |10.11.2014 Без опасност за живота са пострадалите в катастрофата . 1| 4337 |10.11.2014 Външно предупреди за опасност сънародниците ни в Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads