Реклама / Ads
0| 3450 |22.04.2022 НОВИНИ

Митрофанова: Доставка на оръжия от България за псевдогероите от Украйна ще усложни диалога ни

.
Елеонора Митрофанова
Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни.
 

Това каза руският посланик Елеонора Митрофанова в редовния си брифинг.

Тя добави, че в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 души на екипажите им. Там има включително и българи. За решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от брега.

В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите. Русия активно взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави.

 

Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация. При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си", каза още Митрофанова.

 

Според нея "истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища. Вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да „се консервират“ корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдавия. Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2974 |21.04.2022 Червените линии за оръжията са между БСП и ДБ. Петков иска диалог, защото ”Съединението прави силата” . 0| 6183 |21.04.2022 Кулеба постави депутатите в шах. Нямало да си тръгне, докато България не реши за оръжията . 0| 3590 |20.04.2022 Кулеба: Тези, които говорят против предоставянето на оръжия, създават проблеми за собствената си страна . 0| 3111 |20.04.2022 Кулеба: Който говори скрито или явно срещу изпращането на оръжия за Украйна, споделя вината на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads