Реклама / Ads
10| 6677 |26.11.2012 НОВИНИ

Митрополит Николай се появи на заседанието на Светия синод

.
Пловдивският митрополит Николай наруши обета си за мълчание
Пловдивският митрополит Николай дойде на заседанието на Светия синод, което е част от зимната сесия. На нея се обсъжда подготовката на патриаршеския избирателен събор. На заседанието не присъства само един митрополит - тежко болният Симеон Западноевроепейски.
 

След избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избора на патриарх, Пловдивският митрополит Николай в отворено писмо обяви, че се оттегля от заседанията на синода за 40 дни, в които ще се отдаде на „молитви и размисли”. В писмото си той оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател.

„Моят обет аз няма да наруша. Всичко, което ви интересува, на всичко ще дам отговор след изтичането на 40-дневния траур заради кончината на патриарх Максим”, каза днес пред журналисти митрополит Николай преди заседанието на Синода. Той обаче отказа да коментира дали идването му днес означава, че признава за наместник-председател на Светия синод Варненския митрополит Кирил.

За заседанието пристигна и Йосиф - митрополит за САЩ, Канада и Австралия. Той е един от 11-те митрополити с досиета и казва, че няма да се кандидатира за патриаршеския пост.

Йосиф отказа да посочи дали ще подкрепи ловчанския митрополит Гавриил, единственият който отговаря на изискванията да няма досие.
„Въпросът е сложен, като му дойде времето, тогава. Откъде сте сигурни, че Синодът би го извел сред тримата? Ако не е сред тях, как да го подкрепя.”

Светият синод реши на 14 ноември, че крайният срок за организирането на патриаршеския избирателен събор е до 6 март 2013 г. – четири месеца след кончината на Негово светейшество.

От 14-те митрополити на БПЦ на заседанието на Синода на 14 ноември не присъстваха Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Калиник, Западноевропейският митрополит Симеон и Американският митрополит Йосиф.

Съгласно чл.54 от устава на БПЦ митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. „При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание”, заявяват от Светия синод.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5109 |23.11.2012 Няма обвинителен акт срещу моряците от "Св. Николай" . 44| 7547 |20.11.2012 Арестуваха Николай Колев-Босия за хвърлен домат по парламента . 1| 5106 |20.11.2012 По 180 хил. евро се печелят на борда на "Св. Николай" . 14| 5111 |17.11.2012 Светият синод: Григорий, Игнатий и Николай да участват в заседанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads