Реклама / Ads
53| 6527 |27.01.2012 НОВИНИ

Митрополити с досиета бранят правото си да са в Синода

.
Митрополит Натанаил
"Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост”.
 

  

С тази позиция официално излязоха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Старозагорския митрополит Галактион, след като бяха осветени от Комисията по досиетата като агенти на бившата Държавна сигурност.

 

От изявлението им става ясно, че не виждат никаква причина да се оттеглят и че осъждат призивите към тях да се покаят. Комисията по досиетата обяви, че 11 митрополити са работили за Държавна сигурност, като не откри данни за принадлежност към ДС само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий. Косвени свидетелства има за евентуално агентурно минало и на патриарх Максим.

 

“Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници. Дълбоко сме убедени, че макар и да сме обвинявани, че сме правили компромиси, сме избрали да отстояваме интересите и съществуването преди всичко на Църквата в нашата Родина и по този начин сме били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа ни. Помогнахме, според силите ни, да просъществува православната вяра и да я има Българската православна църква като опора на народа ни. Ако някой от нас е прекрачил мярата в "сътрудничеството" и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога”, се посочва в изявлението на тримата митрополити.

 

До момента няма официална позиция на Светия синод по казуса с митрополитите агенти. Патриарх Максим обеща, че Светият синод ще излезе със становище. По-рано тази седмица се проведе заседание на Светия синод, но не последва официална позиция. За сметка на това Неврокопският митрополит Натанаил призова колегите си да не предоставят на Комисията по досиетата необходимите данни, за да продължи проверката в Българската православна църква (БПЦ).

 

“За единадесет от нас като архиереи на Българската православна църква се съдържат едни или други документи, картончета или информация за принадлежност към силови или военизирани, разузнавателни и други структури на властта в близкото минало. Ние сме едни от фигуриращите в този списък. Пощадени са само онези, които е пощадило времето, когато са родени, за което трябва да благодарим на Бога”, посочват още Кирил, Натанаил и Галактион.

 

Според Комисията по досиетата Старозагорският митрополит Галактион е бил агент на МВР – Враца – ДС и Шесто управление на ДС с псевдоним Мишо. Неврокопският митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник на Първо Главно управление на ДС с псевдоним Благоев.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил пък е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

 

“На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!”, посочват още тримата митрополити.

 

Те призовават “духовенството и монащесващите в Богохранимите ни епархии да не се поддават на манипулации на отделни личности, а всякога да отстояват истините на Православието”.

 

“Благолюбиви отци, с които заставаме пред Светия олтар, не позволявайте да бъдете използвани за обругаване на вашите архиереи, защото знаете, че заедно с вас ще застанем на Господния съд. Твърде много са заинтересованите сили, които желаят обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква”, се посочва още в тяхното изявление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 153| 8469 |17.01.2012 Комисията освети 11 митрополити, донасяли на ДС . 87| 6065 |08.01.2012 Досиетата на владиците ще покажат кой е служил на Кубадински и кой на Христос . 112| 5767 |02.01.2012 Интелектуалци скочиха да бранят църквата от клевети . 31| 6605 |29.12.2011 Юристи за досиетата на висшия клир: Защитете авторитета на БПЦ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads