Реклама / Ads
4| 5161 |05.06.2019 НОВИНИ

Млада холандка избра смъртта чрез евтаназия пред болестта

.
17-годишната холандка Ноа Потховен избра смъртта пред болестта. Тя получи право на евтаназия и с помощта на лекари напусна живота преди ден. За драматичното решение на младото момиче съобщава The Daily Mail.
 

Девойката е страдала от посттравматичен стрес, депресия и анорексия. Тежките състояния са били предизвикани от преживявания в детството, когато момичето е било насилвано многократно. Медиците й направиха смъртоносната инжекция ден след като Ноа навършила 17 години. По закон именно на тази възраст холандските граждани могат да вземат решение за евтаназия без съгласието на родителите.

В случая родителите на Ноя не са знаели за нейното решение и изпаднали в шок, когато научили за проведената процедура. Девойката оставила няколко прощални писма до свои близки и приятели, в които обяснява как е стигнала до тежкото решение.

 

Припомняме, че преди година от печат излезе книгата на Ноа „Да побеждаваш или да се учиш“, в която момичето описва своите преживявания. Книгата се превърна в бестселър и е наричана от някои „най-тъжната книга“ на десетилетието.

 

Според холандския закон за евтаназията да прекратят своя живот могат всички, които са навършили 12 години, но само в случаи, когато заболяванията им са несъвместими с живота. През 2017 г. 6,5 хиляди души са напуснали живота, възползвайки се от закона. Това са около 4,5% от всички смъртни случаи в страната.

 

През август 2018 г. в Белгия лекари са извършили евтаназия на две тежко болни момчета на 9 и 11 години. Децата станаха най-малките пациенти, на които са поставени смъртоносните инжекции.

 

Евтаназията е наричана от някои "сладка смърт". Спорове за нея се водят от древността. През 2011 - 2013 г. у нас се водят бурни дебати "за" и "против" доброволната смърт. В крайна сметка парламентът отхвърли идеята да се въведе такава процедура и в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4257 |03.06.2019 Избраха Калоян Костадинов за зам.-шеф на ДФ ”Земеделие” . 4| 4149 |31.05.2019 Избраха Мария Белова за председател на Комисията по земеделието и храните . 0| 4246 |22.05.2019 Избраха Мая Василева за зам.-шеф в Агенцията за социално подпомагане . 0| 4402 |05.05.2019 Северна Македония избра президент - вероятно Стево Пендаровски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads