Реклама / Ads
31| 6763 |08.05.2010 НОВИНИ

Н. Младенов: Протегнали сме ръката си към Македония

.
Предложихме на Македония да сключим договор за добросъседство, за да й помогнем да се ускорят процедурите по присъединяването й към ЕС,заяви пред БНР външният ни министър Николай Младенов.
 
Протегнали сме ръката си към Скопие с желанието да работим заедно, да бъдем пример за добросъседски отношения на Балканите, защото ние сме членове на ЕС и такова трябва да бъде отношението ни към съседите, каза още Младенов. Македония има нужда от приятели. Договорът ни не е условие за членството на Македония, но много може да помогне, подчерта министърът. Македония е единствената страна, която толкова години е със статут на кандидат, а преговорите не са започнали и основната причина е спорът за името й с Гърция, обясни Младенов. Той повтори, че би искал с визитата му да се положи началото на позитивните послания и че България има интерес всички страни на Балканите да са членове на Евросъюза.

Време е всички на Балканите да започнем да се държим като европейци. След разговорите ми със сръбския външен министър виждам възможности за реализиране на практични двустранни проекти, като магистралата от Ниш до София, свързването на енергийните ни мрежи, коментира oще Николай Младенов по БНР.

Младенов каза, че не е сигурно дали от следващата година Сърбия ще получи статут на поканена и че много важно е Белград да признае автономията на Косово преди това да стори международният съд в Хага. Външният ни министър подчерта, че за Сърбия в момента по-важно е да реши проблемите с вътрешните реформи, тъй като те са особено важни за Евросъюза. Много важни за ЕС са вътрешните реформи – за борба с корупцията и престъпността, съдебната система, коригиране на наказателния кодекс.

Днес е вторият ден от посещението на министърът на външните работи Николай Младенов в Сърбия. В генералното ни консулство в Ниш той ще приеме представители на български партии и организации в западната ни съседка, след което ще посети населения с наши сънародници Цариброд.

Основен акцент в програмата на Младенов ще бъдат срещите и разговорите с лидерите на българската общност в Сърбия, съобщи кореспондентът на БНР в страната. За тази цел външният министър ще приеме в консулството в Ниш представители на партиите на българите в западната ни съседка, както и ръководството на Националния съвет на българското малцинство там.

След разговорите в Ниш външният министър ще посети доминираният от етнически българи град Цариброд, разположен на българо-сръбската граница, където ще бъде приет от кмета Веселин Величков.

Frognews.bg припомня, че вчера по време на политическите разговори в Белград Николай Младенов заяви, че между България и Сърбия в двустранен план текат преговори в много направления и даде ясно да се разбере, че страната ни е ангажирана с европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

ВМРО остро се противопоставиха на изказвания на външния ни министър Младенов по време посещението му в Скопие.
Воеводите изразиха„силното си недоумение и разочарование" от позициите на външния министър, заявил „безусловна" подкрепа за членството на Македония в ЕС. Партията на Каракачанов призовава премиера Борисов да изясни на базата на какво решение на Министерски съвет или Народно събрание министър Младенов „подкрепя безусловно откровенно антибългарското управление в Македония".

Очакваме също така министър-председателят да разясни точно и ясно на своя министър, че представлява България, а не Фондация „Отворено общество" и строго, но справедливо да му напомни задълженията му, както постъпи след изявленията на министър Димитров по повод присъединяването на Турция към ЕС, заявявиха още от ВМРО. Според тях националният ни интерес налага България не само да не подкрепя, но и изрично да се противопостави на членство на Македония в Европейския съюз, ако Скопие не изпълни няколко условия.

Сред тях са спиране на натиска срещу граждани на Македония с българско самосъзнание, спиране на речта на омразата срещу България и българските граждани, реформиране на образователната система на Македония, за да спрат фалшификациите на общата ни история, реформиране на македонските специални служби и спиране на финансирането и насърчаването на незаконната сепаратистка организация ОМО „Илинден". От ВМРО обръщат внимание и на „поредната провокация" от страна на властите в Скопие с недопускането на българските офицери на поклонението на българските военни гробища край Ново село, Струмишко, като това се случва точно по време на посещението на министър Младенов в Скопие - на 6-ти май, Ден на храбростта и българската армия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4977 |01.05.2010 Т. Младенов: Бедните стават повече . 27| 4961 |13.04.2010 ДПС: ГЕРБ се провали, поемаме ръката на БСП . 3| 4730 |08.04.2010 Н. Младенов: Не сме втора класа партньор в НАТО . 2| 4489 |17.02.2010 Н. Младенов: За ПРО се водят разговори, не преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads