Реклама / Ads
1| 3635 |17.09.2021 НОВИНИ

Младият арх. Пламен Мирянов почисти ”Арката на свободата”

.
Поредната родолюбива инициатива реализира успешно фондация ”Нашият дом е България”. Този път ангажираният с опазването на националната памет екип почисти паметника ”Арка на свободата” и облагороди района около него
 

Масивната бетонна структура, висока 35 метра, е разположена на връх Горалтепе (1595 м) в прохода Беклемето и бе поредният исторически паметник, оставен на произвола на времето и авторите на безразборни графити в района.

 

"Трудно бе за нас да останем безразлични към това, което видяхме на една разходка на 24 май тази година - замърсена среда, грозно изрисуван и надписан със сквернословия паметник", сподели арх. Пламен Пламенов Мирянов, основател на фондация "Нашият дом е България". И добави:

 

"Това е място, на което българинът да се преизпълни с благодарност и гордост

Всяко посегателство и неуважение към паметен знак на българското освобождение е акт на дълбока духовна и културна нищета".


.

Затова на 12 септември 2021 г. арх. Мирянов заедно с екипа на фондация "Нашият дом е България" организира акция по почистване на историческия паметник и символ на Освобождението. И успяват да се справят само за няколко часа.

 

С помощта на машинна техника и висок клас препарати за почистване на графити бяха заличени грозните вулгарни надписи и наслоеният през годините прах, а след това остатъците от графити бяха премахнати на ръка с четки за фино третиране на повърхността.

 

Почистени са и боклуците в района на историческия паметник.

 

За съжаление, малко институции и фирми в района са откликнали на апела да помогнат. Именно затова още по-навременна и ценна се оказва помощта на фирмата за професионални почистващи системи АВИАТРАНС и фирма "Евроканал", които осигуриха водоноска за захранване на почистващата система.

 

Успешният край на родолюбивата акция е ознаменуван с рецитал на художествено слово от актьора Янко Лозанов и арх. Пламен Мирянов, което прозвучава на върха в акомпанимент на последните слънчеви лъчи и багри от специално режисирано художествено осветление.

 

Произведенията на Иван Вазов, Иван Радоев, Веселин Ханчев и Владимир Башев правят момента още по-вълнуващ и напомнят, че наш дълг е да запазим за поколенията не само историята, но и емблемите и знаците на паметта.

 

Почистването на паметника "Арка на свободата" е поредната родолюбива инициатива на фондация "Нашият дом е България", чиято мисия е съхраняване на християнските ценности и традиции, културните наследства и словесността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3874 |14.09.2021 Проф. Пламен Киров: Има нарушение на изборния закон с разпускането на НС . 7| 3334 |12.09.2021 Пламен Данаилов: ИТН не търси и няма да търси разговори с ГЕРБ за управление . 7| 4228 |07.09.2021 Пламен Данаилов, ИТН: Цената на тези допълнителни разходи за бюджета ще бъде заеми, които ще плащат и децата ни . 16| 35344 |03.09.2021 Пламен Данаилов, ИТН: Инфлацията набира скорост. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лв, сега кутията е пак 10 лв, но с 20 бонбона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads