Реклама / Ads
1| 3876 |10.04.2017 НОВИНИ

МОН с 22 мерки за превенция на агресията в училище

.
проф. Николай Денков
Общо 22 конкретни мерки съдържа междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и за засилване на сигурността в училищата, представен днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Половината от тези мерки трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година.
 

Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. На детските градини и училищата ще бъде предоставена информация за доставчици на социални услуги за деца, които при нужда могат да бъдат използвани. Ще бъдат популяризирани и добри практики за работа с родители, които отказват да сътрудничат на училището.

 

На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати, които популяризират националната телефонна линия за деца 116 111. В различните форми на превенцията срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа "връстници обучават връстници" децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите.

 

Новата учебна година ще започне с преработен държавен образователен стандарт за приобщаващото образование. В него ще бъдат включени правила за координация при превенция на агресията и за работа с родителите, ще се облекчи и административната тежест за учителите.

 

До края на 2018 г. трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието.

Учителите ще преминат през обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза, като ще участват и обществените съвети в училищата. Ще бъдат увеличени и заниманията по интереси на децата.

 

В плана е предвидено дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между семейството, училището и социалните служби. Проучването ще бъде направено съвместно с омбудсмана, ДАЗД, Министерството на труда и социалната политика, МОН, АСП и УНИЦЕФ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3748 |10.04.2017 МОН представя мерки за по-сигурни училища . 0| 4333 |05.04.2017 След дъжд качулка: МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух . 2| 3715 |31.03.2017 КЗК излиза с мерки срещу големите вериги бензиностанции . 1| 3784 |29.03.2017 КЗК наложи мерки на няколко фирми за горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads