Реклама / Ads
2| 4202 |25.05.2015 НОВИНИ

Москов отстъпи: Няма да затваря онкоцентъра в Пловдив

.
Петър Москов
Комплексният онкологичен център в Пловдив няма да бъде закриван. Това каза след среща с ръководството и лекари от Комплексния онкологичен център в Пловдив здравният министър д-р Петър Москов. Изявлението дойде след поредната инфарктна среща на здравния министър с протестиращи лекари – този път в Онкодиспансера в Пловдив.
 
Разговорите се проведоха при закрити врата. След двучасови ожесточени спорове и бурни скандали, които се чуваха през затворената врата, в крайна сметка здравният министър отстъпи от намерението си и заяви, че Онкологичният диспансер в Пловдив няма да бъде закрит и няма да се слива с друга болница.

 

А министър Москов на свой ред поиска здравното заведение да намери начин, по който занапред да осигурява цялостното и комплексно лечение на онкоболните. Това означава, че диспансерът трябва да сключи договор с друга болница, за да ползва още специалисти, с каквито в момента не разполага.  


„Заедно да кандидатстват пред касата с ясната гаранция, че осигуряват на нас като пациенти всичко пълноценно, което е необходимо”, заяви Москов.


Според лекарите, сключването на допълнителни договори с други здравни заведения ще обърка пациентите, защото ще ги препраща от болница в болница. Пациентските организации си тръгнаха разочаровани от срещата със здравния министър, съобщава Нова телевизия. 

 

„Притеснението на пациентите идва от неяснотата какво ще се случи - къде ще бъде регистърът, къде ще бъдат наблюдавани, при кои лекари?”, заяви Тодор Попов от Центъра за защита правата на пациента. 


Здравният министър се ангажира да промени текста в проектозакона, където се казва, че диспансерите ще бъдат слети или закрити. Но уточни, че ще се действа на регионален принцип. 


„Навсякъде, за всяко едно населено място това ще бъде решавано спрямо конкретиката, спецификата. Има места където тези две бивш диспансер и многопрофилрна болница в рамките на една сграда или един двор. Наистина там най-разумното решение е да бъдат една обща структура”, изтъкна Москов.


Срещите на здравния министър с протестиращите лекари от други градове продължават до края на седмицата. Дали това ще е единственият в страната онкодиспансер, който ще остане да съществува самостоятелно ще стане ясно следващата седзвица, когато се очаква да бъдат приети промени в Закона за лечебните заведения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4817 |25.05.2015 Гърменци скастриха Бъчварова: Къде бяхте досега?! Нямате работа в общината! . 2| 4924 |25.05.2015 Транспортни фирми няма да возят туристи на летище Бургас . 74| 8324 |24.05.2015 Траян Бъсеску: Щом нямате арестувани за корупция, значи нямате такава . 14| 4387 |24.05.2015 Москов: Държавата трябва да гарантира комплексно лечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads