Реклама / Ads
0| 3154 |25.02.2022 НОВИНИ

МВнР: Автобуси от Одеса и Киев са готови да евакуират българи, издават се и временни паспорти

.
363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България. От Министерството на отбраната са в готовност да се включат с техни автобуси. Това заяви заместник-министър Ирена Димитрова на извънреден брифинг в МВнР за хода на евакуацията на наши сънародници от Украйна.
 

„Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса към България с около 130 човека. Отделно, имаме 4 автобуса, които са тръгнали към Киев“, съобщи директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

 

Издават се временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България.

 

Излизането от страната ще отнеме около 4-5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

 

Днес от Одеса ще тръгнат общо три автобуса. Други четири автобуса пътуват към Киев.

 

В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи. „Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда”, подчерта зам.-министърът.

 

Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”.

 

„Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава”, подчерта Димитрова. 

 

Получена е информация от Украйна със списък с неща от първа необходимост. Списъкът е предаден на компетентните ведомства в Украйна, за да се прецени какво съдействие може да бъде оказано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2965 |25.02.2022 150 българи ще бъдат евакуирани от Одеса . 0| 3416 |24.02.2022 Турски кораб беше ударен от бомба в близост до Одеса . 2| 2996 |24.02.2022 Още няколко експлозии в Одеса . 3| 2723 |24.02.2022 Журналист в Одеса: От сутринта имаше над 10 експлозии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads