Реклама / Ads
0| 11390 |21.05.2008 НОВИНИ

МВР с 5 национални служби, ГДБОП – при криминална полиция

.
Пет национални служби ще има в МВР, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Те са: криминална полиция, охранителна дейност, досъдебно производство, гранична полиция и пожарна безопасност.
 

Миков представи пред депутатите от управляващото мнозинство новата структура на вътрешното ведомство. ГДБОП, която в момента има сериозен проблем с взаимодействието с другите служби, ще премине към криминалната полиция, а жандармерията ще влезе в охранителната дейност.

Дознанието става национална служба с ключова функция. Досъдебното производство се разделя на отделни звена и вертикални нива. Общинските структури ще имат само разследващи функции, регионалните - разследващи и контролни, а централните - методически, контролни и в изключителни случаи разследващи функции. Експертите от специалните звена на дознанието, ще могат да се включват в разследването на особено тежки престъпления.

Полицаи, които не са юристи, ще могат да разследват леки за доказване престъпления на областно и централно равнище под метдическото ръководство и контрола на дознателите, обясни още министърът и допълни, че работна група от вътрешното и правосъдното министерство подготвя такава промяна в НК. Според него е парадоксално, че няколко звена се занимават с едно и също нещо. Служителите от дублиращите се звена ще бъдат насочвани към най-натоварените области и райони. „Не смятам за ерес специалисти от звеното за борба с организираната престъпност да се използват за разкриване и доказване на тежки престъпления", подчерта Миков. Така щяло да има по-голяма мобилност и по-ефективно използване на ресурсите.

Засега ДОИ и ДОТИ се обособят в агенция „Технически операции", съобщи още МВР шефът. Тази промяна обаче щяла са се обсъжда допълнително с депутатите от парламентарните комисии по вътрешен ред и сигурност, и правни въпроси. Миков посочи, че ще се засили и ролята на звеното за вътрешна сигурност в МВР. „То трябва да бди за чистотата и рисковете пред системата", уточни министърът.

Михаил Миков ще настоява пред управляващата коалиция да се осигури финансов ресурс, така че заплатите на дознателите и тези в ДАНС, и в съдебната система да нямат такава драстична разлика.

Главният секретар на МВР вече ще има заместници, които ще са секретари на МВР, но все още не е определен броят им.

Структурните промени в МВР ще бъдат записани в измененията в закона за МВР, които депутати от управляващата коалиция трябва да внесат следващата седмица в парламента.

Министър Миков обеща още до края на годината да бъде изградена система за пълна електронизация и компютъризация на вътрешното ведемство.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5230 |19.04.2008 Стоян Ганев: ДПС е вредно за България, само Атака олицетворява националните идеали . 1| 4491 |08.04.2008 "Запалката" в разработка на ГДБОП, вътрешната комисия се отложи . 2| 6053 |03.04.2008 Градски на вътрешния министър проверява ГДБОП . 2| 6225 |19.03.2008 Взривът в Пловдив водел към зам.- директора на ГДБОП И. Иванов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads