Реклама / Ads
0| 4604 |09.02.2018 НОВИНИ

МВР с препоръки какво да правим при буря и снеговалеж

.
Тъй като през следващите няколко дни се очаква времето в страната рязко да се влоши, от МВР разпространиха наръчник със съвети какво да правим при силен вятър и снеговалеж.
 

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

 

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

 

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

 

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

 

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

 

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, веднага съобщете за това на тел. 112.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена на страничното огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

 

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - така тялото допълнително се охлажда, а снегът може да се нарани кожата.

 

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото населено място.

 

При силен вятър и смерч:


Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците.

 

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

 

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4682 |07.02.2018 Вижте какво дава най-голям бонус при прием на първолак . 4| 5951 |02.02.2018 Даниел Вълчев: Като ратифицирахме Конвенцията за защита на детето - какво се промени? . 2| 4700 |31.01.2018 Елена Йончева: Добрев да остане в НС, за да показва какво е лицето на ГЕРБ . 2| 3977 |10.01.2018 Радев за третия пол: Знаем ли какво подписваме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads