Реклама / Ads
8| 6092 |23.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 107: Борбата на гражданите продължава

.
Източник: БГНЕС
Над 100 дни гражданите всеки ден излизат на улицата, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Въпреки множеството опити на управляващите да потушат гражданското недоволство, то продължава да бушува на площада в “Триъгълника на властта”.
 

През днешния ден ще се проведе и поредната “Гражданска панорама”. Очаква се протестиращите на пл. “Независимост” да се присъединят към недоволните пред сградата на Българската национална телевизия.

 

Хронологията на днешните събития следим на живо.

 

21.05 ч.

 

Протестиращите се отправиха, както обикновено към Орлов мост, където ще блокират движението за поредна вечер.

 

20.50 ч.

 

"Искаме наистина честни и демократични избори, а хората, които са в ЦИК, няма да го направят. Това са хора, които са послушни и контролирани. Ще продължим да сме тук, да говорим и да отстояваме правата си", посочи от протестната трибуна адв. Албена Белянова, чиято кандидатура бе издигната от гражданите за поста шеф на ЦИК. Тя обаче не бе допусната.

 

"Аз съществувам. Документите ми също съществуват. Имаме правото всички ние да живеем в тази страна, да изказваме мнение. Това не е запазено само за тях", посочи още адв. Белянова.

 

.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

 

20.35 ч.

 

"Днес стана ясно, че икономисти от всякакви цветове оценяват бюджета за 2021 г. като предизборен. Ще бъдат похарчени толкова милиарди, че после ще се чудим как да ги връщаме", посочи от протестната трибуна Арман Бабикян от "Отровното трио".

 

Стотици граждани се събраха край фонтана пред Президентството.

 

Бабикян коментира и карантината на Бойко Борисов. Припомняме, че днес стана ясно, че премиерът сам се е изолирал, след контакт със заразен с коронавирус. Бабикян обаче посочи, че министър-председателят е "под карантина" от 107 дни, откакто са започнали антиправителствените протести.

 

20.30 ч.

 

Десетки са гражданите на площада под прозорците на властта към този час. Въпреки по-студеното време недоволните продължават да ностаяват исканията им да бъдат изпълнени - оставка на правителството, предсрочни избори и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

 

Към този час обстановката е спокойна.

 

Приключи четвъртото издание на "Гражданската панорама" пред обществената телевизия. На място бяха десетки граждани. Този път пред Българската национална телевизия напрежение не възникна.

 

20.00 ч.

 

Започват постепенно да се събират недоволните граждани на пл. "Независимост", за да поискат за поредна вечер оставката на кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев.

 

Движението в района все още не е спряно.

 

19.35 ч.

 

Студентите обявиха, че ще организират редовни протести пред сградата на Софийския университет, които по-късно ще се присъединяват към демонстрантите в района, станал известен като "Триъгълника на властта".

 



Седмица измина от петото и последно Велико народно въстание, което се проведе в столицата. Това бе поредният национален протест срещу корупцията и липсата на демокрация. По време на националния протест се изля порой, който обаче не изплаши голяма част от гражданите, които останаха на улицата. С тях бяха и евродепутати, които отправиха послание към недоволните.

 

Тогава се стигна и до ескалация на напрежението пред сградата на БНТ, където всеки петък се провежда инициативата “Гражданска панорама” - контрапункт на предаването “Панорама”, където според демонстрантите често се канят близки до властта лица, а плурализъм на гледните точки липсва. Инициативата пред обществената телевизия ще се проведе и днес.

 

Ескалации имаше и по време на първото и третото Велико народно въстание. По-сериозни бяха сблъсъците на 2 септември, когато пострадаха много протестиращи и журналисти. Имаше бити, арестувани и напръскани с лютив спрей. Пострадаха и униформени.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Заради нестихващото обществено недоволство и протестите на българите в чужбина към нас поглед обърнаха и редица международни издания, а страната ни стана тема и в Европейския парламент в Брюксел. ФрогНюз припомня докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас и последвалата приета съвсем наскоро от евродепутатите резолюция на комисията LIBE, която очертава същите проблеми.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7444 |22.10.2020 /на живо/ Пред ВСС граждани викат ”Оставка” за Гешев . 13| 5729 |21.10.2020 Ден 105: Локациите на протеста стават повече /видео на живо/ . 13| 7105 |19.10.2020 /на живо/ Ден 103: Граждани ще ”сготвят” омлет по министерски на ново място . 21| 6496 |15.10.2020 Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads