Реклама / Ads
9| 5694 |24.05.2013 НОВИНИ

Над 30 българи изскочиха от "Офшорлийкс"

.
Имената на над 30 българи "излизат" до момента от така наречения списък "Офшорлийкс" - база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.
 

Сред българите са финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества; държавен служител, експерт от фонд "Земеделие", работил преди това в министерството на образованието; създателят на частен университет в България; множество бизнесмени от различен калибър.

Според информиран източник, за офшорната активност на повечето българи в "Офшорлийкс" данъчните власти не са имали никаква информация до момента, съобщава „24 часа”.

Помолени за коментар по темата, от НАП отказаха, като уточниха, че се правят проверки. Проучване на някои от хората, излезли от данните на "Офшорлийкс", се провежда и от ДАНС, твърди източник на всекидневника.

От "Офшорлийкс" изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас. Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна .

Това показва до момента разследването на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на "Медийна група България", който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от "Офшорлийкс".

Преди 15 месеца журналистическият консорциум се добра до огромна база данни с обем 260 гигабайта (колкото над 500 хил. библии), с изключително интересна информация от 10 офшорни кътчета по света.

Милко Минковски (36 г.) експерт към фонд "Земеделие" към земеделското министерство фигурира като директор на две фирми на Британските Вирджински острови (БВО).

През август 2006 г. той е записан като директор на Ferpac Marketing, регистрирана с капитал 50 000 евро. Собственик на фирмата е молдовският гражданин Аркадие Сърбу.

Минковски е записан през май 2000 г. като директор на Amelcort Universal Inc. като е сменил сръбският гражданин Стефан Ковачевич.

Чиновникът няма абсолютни никакво движимо и недвижимо имущуство в България на свое име, твърди разследването на "24 часа". И посочва, че инспекторатът на фонд "Земеделие" е започнал проверка на случая.
Доцентът д-р Росен Тодоров, който преподава във Висшето училище по застраховане и финанси, "поръчал" в началото на 2007 г. създаването на 5 офшорни фирми на БВО...

Милен Панталеев, която е известен като един от учредителите на т.нар. Пернишки университет е собственик на акции в Global Management Ventires Inc. от септември 2003 г., сочели документите от "Офшорлийкс". Той казва пред "24 часа", че е само пълномощник на фирмата, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Сред хората с офшорна фирма се оказва Делян Лилов, съсобственик на софтуерната фирма "Мусала софт"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6579 |22.05.2013 Плевнелиев: Ще разкажа в ЕС какво се случва в България . 9| 10322 |21.05.2013 Бъдеще за пчелите в България . 5| 4950 |19.05.2013 Още двама българи кандидатстват за марсианци . 151| 6327 |18.05.2013 62.1% от българите одобряват действията на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads