Реклама / Ads
1| 2895 |07.12.2022 НОВИНИ

Над 50 000 делфини в Черно море са загинали заради войната

.
Войната оставя множество човешки жертви, както и необратими последици за животните и околната среда. Повече от 50 000 делфини в Черно море са загинали от началото на войната в Украйна. Почти всеки ден вълните изхвърлят мъртви делфини по брега на националния парк ”Тузловски лимани” в Одеска област. Сонарите увреждат акустичния апарат на делфините и ги ослепяват. Според биолозите над три десетилетия ще са необходими за възстановяването на популацията на черноморските делфини до нивата преди войната.
 

Възможно е бойните действия да са причинили смъртта на още много от морските бозайници. Данните са представени от морски биолози в украинския национален парк "Тузловски лимани", съобщават световните агенции.

 

Не минава и ден от началото на войната без вълните на Черно море да изхвърлят тела на мъртви делфини по брега на националния парк "Тузловски лимани" в Одеска област. Украинският биолог Иван Русев се опасява, че бойните действия са унищожили около една трета от популацията на черноморските делфини, които той изучава от 40 години.

 

Русев посочи, че вероятният брой на мъртвите делфини е между 50 000 и 100 000. Плаващите мини, подводните експлозии и мощните сонари на руските подводници продължават да изтребват морските бозайници.

 

Русев посочи, че сонарите увреждат акустичния апарат на делфините и на практика ги ослепяват: "Те губят чувство за ориентация и не могат да улавят риба. Така всеки ден губят тегло, а имунната им система отслабва."


Над три десетилетия ще са нужни за възстановяването на популацията на черноморските делфини до нивата преди войната, смятат биолозите от "Тузловски лимани".

 

Те настояват Украйна да създаде защитена зона от 300 000 квадратни километра в акваторията от бреговата линия до прословутия Змийски остров в Черно море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |30.11.2022 Патрул на руски и китайски военни самолети над Японско и Източнокитайско море . 0| 2983 |29.11.2022 20% от хотелите по Южното Черноморие гонят настанените украински бежанци . 4| 2961 |23.11.2022 Алексиев: Ембаргото касае само тръбния руски петрол, не и доставките по море . 3| 3338 |22.11.2022 Любомир Кючуков: Регионът на Черно море придобива характеристики на Близкия изток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads